Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı af tasarısının satır aralarından farklı kesimleri ilgilendiren ilginç detaylar ortaya çıkıyor.
Buna göre, vergi ve prim borçlarına getirilecek affın yanı sıra, tasarının en önemli özelliği, çeşitli yasalarda düzenlenmiş olsa da “6183 sayılı kanuna göre tahsil edilir” denilen neredeyse tüm kamu alacaklarını kapsama alması oldu.
Buna göre, şu ana kadar sayılan alacakların dışında, öğrenim ve harç kredisi borçları da tasarı kapsamına dahil edildi. Tasarıyla, özel sektör de borçlusunu affetmeye zorunlu tutuluyor.
Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) alacakları af kapsamında değerlendirilecek. Ayrıca TEDAŞ’ın elektrik dağıtım işini devrettiği bölgelerdeki özel dağıtım şirketleri, abonelerinin borçlarını af kapsamına alacak. Üst kurulların cezalarının kapsama alınması Enerji Piyasasası Denetleme Kurulu (EPDK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Rekabet Kurulu’nun kestiği milyar liraları bulan cezalar hükümetin “beyaz bir sayfa” açmasını sağlayacak.
1 MİLYON ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLUSUNA MÜJDE
AF tasarısı kapsamında öğrenci kredisi ve harçlarına ilişkin borçlar yapılandırmaya girecek. Zamanında ödenmeyen öğrenim ve katkı kredisi borçlarının tahsilatı 6183 sayılı yasaya göre Maliye’ye bağlı vergi daireleri tarafından yapılıyor. Bu nedenle tasarıyla, bu borçların da açılacak “beyaz sayfa” kapsamında değerlendirilmesi öngörüldü. Daha önce getirilen yapılandırmalara rağmen 1 milyon civarında öğrenim kredisi borçlusu var.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.