KÜRDİSTAN KUZEYİNİN BİRLİK VE ÇÖZÜM KONFERANSI KOMEL-KURD’un BİLDİRİSİ
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
Çok kıymetli hanımefendiler ve değerli ağabeyler öncelikle hepiniz konferansa hoş geldiniz. Başta tüm konferansı hazırlayan kurula ve teşrif eden tüm herkese Komel-Kurd adına teşekkürlerimi sunuyorum.
Ben Komel-Kurd adına bu konferansa katıldım ve burada kendi adıma ve Komel-Kurd adına Kürt ve Kürdistan meselesi üzerine size aktarmak istediğim birkaç hususu burada paylaşacağım.
Davamıza olan inancımız üzere biz Kürtler attığımız her bir adımın milletimiz ve vatanımız Kürdistan’ın menfaatine uygun düşecek şekilde atmayı uygun görüyoruz. Bununla birlikte dil, kültür, gelenek ve görenek, töre, siyaset, eğitim, bilim ve idari anlamda yapacağımız her bir çalışma pragmatik bir anlayış ve ulusal bir yarar çerçevesinde olmalıdır. Bu inancımızdan ötürü hazırladığımız ve sizinle paylaşmak istediğimiz Kürt ve Kürdistan’ın kaderi belirlemede bize göre olması gereken birkaç hususu burada sizlere aktarmak istiyoruz:
1- Varlığımızın sembolü olan dilimiz üzerine yapılan her türlü çalışmalar daha da ilerletilmelidir.
1.a. Başta çocuklarımıza kreş ve anaokulu türü eğitim yuvaları açılması gerekir. Çünkü burada yetişecek çocuklarımızın hem kendi dillerini öğrenmeleri hem de bununla beraber mili şuur sahibi olabilmeleri için önemli bir çalışmadır.
1.b. Çocuk yayınları üzerine büyük bir enerji harcanması gerekir ve bu konuda Kürtlerin tüm dernek, parti, örgütleri koşulsuz ve şartsız bir olmalı ve ortak çalışma ve kampanyalar düzenlemelidirler. Örnek olabilecek bir çalışma anlamında sizlere Komel-Kurd’in yayınladığı kurmanci lehçesinde “Bûka Baranê” ve zazaki lehçesinde “Veyveka Darêne” adlı çocuk dergilerini sunuyorum. Bu her iki dergi şuurlu bir şekilde birlik ve beraberliği sağlamak için Kürdistan kuzeyinin iki lehçesinde yayın yapmakta ve üçüncü sayısının hazırlığını yapmaktadır. Bu arada bu dergilerdeki amacımız sadece dil öğreticiliği değildir. Yarattığımız milli karakterlerle çocuklarımızın Kürt kimliğine aşina olmaları sağlanıyor.
1.c. Kürtlerin her bir partisi ve kurumu omuz omuza vermeli ki dil çalışmaları anlamında maddi havuzlar oluşturulabilsin. Her ne kadar her bir kurumumuz tek başına çalışmalar yapsa da bu çalışmalar lokal kalıp millet adına bir tesir uyandırmıyor. İnancımız Kürtlerin birliği üzerine olduğundan ki bu dil tüm hepimizin ortak bağlayıcı paydası olduğundan tekrar bu anlamda da birlik sağlanmalı, komisyonlar kurulmalı ve daha profesyonel çalışmalar sağlanmalıdır.
2- Gençlerimizin yaşadığı sorunlar, milli bir şuur yaratma gayreti ve bu anlamdaki çalışmalar.
2.a. Gençlerimizin başıboşluğu en temel sorunlarımızdandır. Gençliğin enerjisi akademik ve bilimsel çalışmalar için harcanmalıdır. Kürdistan kuzeyinin ve Kürtlerin birliğinde farklı düşünce ve ideolojilerin milli menfaata kurban edilmesi temel anlayışlarımızdan birisi olmalıdır ki aramızda kurdevari bir sinerji ve çekim kuvveti oluşsun.
2.b. Kürtlerin lider, önder, öncü ve aydınları üzerine panel, konferans, sempozyum ve anma programları düzenlenmelidir. Milli bir şuur yaratmada tarihsel karakterler bizim kaynağımız olacaklardır. Biz bir dernek olarak Şeyh Ubeydullah Nehri ve mücadelesi, Mir Emir Bedirhan ve mücadelesi, Şeyh Said ve mücadelesi, İhsan Nuri Paşa ve mücadelesi, Qazi Muhammed ve Mehabad Cumhuriyeti süreci ve Mele Mıstefa Barzani’nin mücadelesi üzerine yapılan tanıtım çalışmalarını çok eksik buluyoruz. Bu tarihi karakterlerimiz üzerinde çok fazla çalışılması gerektiğini düşünüyor ve Kürt ve Kürdistan birliğinde temel sembollerimiz olmalarını diliyoruz.
3- Kürtlerin kaderi üzerine ne konuşuluyor, tartışılıyor ve görüşülüyorsa bir millet olarak Kürtlerin bundan en şeffaf biçimde haberdar edilmeleri gerekir. Bu son süreçte ümid ediyoruz ki Kürtler çok şey kazanacaklardır. Bundan ötürü her ne yapılacaksa önce o milletin görüşü alınması kanaatindeyiz.
3.a. Kendi kendini yönetme isteği ve bunu elde etme sürecinde unutulmamalıdır ki Kürtler de diğer dünya milletleri gibi bir milletir. Aynen öyle de Kürt milletinin dört temel değeri olduğu unutulmamalı ve bu değerler hiçbir şeye feda edilmemelidir ki bu değerler; DİL-TARİH-BAYRAK-TOPRAK'tır.
Konuşmamı bitirmeden önce tekrar hepinize teşekkürlerimi sunar ve ümid ederim ki bir gün özgür bir Kürdistan’da özgür birey ve kurumlar olarak bir araya gelir ve kendi içimizde olan sorunları birbirimize anlatır ve uygun çözümler üretiriz.
Yaşasın Kürtler! Yaşasın Kürdistan!
KOMEL-KURD KURUCU ÜYELERİ
Komel-Kurd adına Sewîm Qoserî
1- Yeni Bir Siyasal Proje İçin Diyalog Komisyonu'nun tebliği
2- Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek'in tebliği
3- DDKD Genel Başkanı İmam Taşcıer'in Konferansa sunduğu tebliğ
4- Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin Konferansa sunduğu tebliğ
5- Sarmaşık Derneği'nin Konferansa sunduğu tebliğ
6- Aziz Mahmut Ak'ın Konferansa sunduğu tebliğ
7- AZADÎ İnisiyatifi’nin Konferansa sunduğu tebliğler
8- Tutuklu Milletvekilleri'nin Konferansa sunduğu tebliğ
9- Halim İpek'in Konferansa sunduğu tebliğ
10- Demokratik Toplum Kongresi'nin Konferansa sunduğu tebliğ
11- Tüm PKK’li ve PJAK’lı tutsakların Konferansa sunduğu tebliğ
12- KOMEL-KURD’ün Konferansa sunduğu tebliğ
13- Roşan Lezgîn’in Konferans tebliği
14- Nûbihar’ın Konferansa sunduğu tebliğ
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.