Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı Kök Hücre Enstitüsü kurulmasına izin verildi.
Ankara Üniversitesi’ne bağlı Kök Hücre Enstitüsü kurulmasına izin veren Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu’nun bu kararıyla Türkiye’de ilk kez bir üniversite de Kök Hücre Enstitüsü de kurulmuş olacak.
Uzun süredir Kök Hücre Enstitüsü’nün kuruluş çalışmasını yürüten Ankara Üniversitesi, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, şu görüşlere yer vermişti:
“Enstitü alanında ilk olacak. Önde gelen kuruluş amacı, toplumsal, etik ve politik yansımaları çok olan kök hücre konusunda, Ankara Üniversitesi gibi lider bir kuruluşun güvenilir, bilimsel kimliği ile rehberlik ve denge unsuru oluşturmasını sağlamak. Araştırma ve eğitim faaliyetlerinin yanı sıra bilim insanları ve toplum yararı için gerçekleştirilecek ileri teknoloji teknikleri ve ürünleri üretimiyle ilgili potansiyel uygulamalar da öngörüldü.”
KÖK HÜCRE NEDİR?
Kök hücreler, insan vücudunda bulunan ve her türlü vücut hücresine dönüşebilen ana hücre olarak biliniyor. Bu "usta" hücreler vücudun neresinde bir onarım ihtiyacı varsa oraya giderek gereken hücre tipine dönüşüyor ve hasarı onarıyor. Kalp krizi geçirende kalbe; siroz olanda karaciğere; kemiği kırılanda kırık hattına giderek gerekli tamiratı yapıyor. Hangi tip hücre ve dokuya ihtiyaç varsa ona dönüşebiliyor.
KÖK HÜCRE İLE TEDAVİ EDİLEBİLEN HASTALIKLAR
Kök hücre ile tedavi edilebilen hastalıklar arasında, Parkinson ve Alzheimer; diyabet, omuriliğin zedelenmesi, bazı kanser türleri ve kalp hastalıkları da yer almaktadır. Bu tür rahatsızlıkların tedavisinde kök hücresi terapisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzlerce kere, tüm dünyada ise binlerce kere gerçekleşmiştir. Kök hücresi kullanılarak yapılan tedaviler hergün çeşitlenerek hızla artmaktadır.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.