Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, güncel konularda özellikle KOBİ’leri yakından ilginedirecek önemli açıklamalar yaptı. Önceki gece TRT de Ekonomi Kulübü programına katılan Ergün, KOBİ’lerin gösterdikleri performansla krizden çıkışta Türkiye’de anahtar rol oynadığını belirtti. Bugüne kadar önce 100 bin KOBİ’ye 25-30 bin liralık bir destek paketi açıkladıklarını, ardından 70 bin KOBİ’ye işini geliştirme desteği verdiklerini belirten Ergün, bunun 2011’de de süreceğini vurguladı. Ergün, şöyle devam etti:
3-4 milyar lira destek
“Bu yıl için yeni bir 100 bin KOBİ’lik kredi faiz desteği paketi hazırlıyoruz. Bu da aşağı yukarı yine 3-4 milyarlık bir rakama tekabül edecek. Biz faizine destek veriyoruz, yani anaparanın riskini banka üstleniyor. Şimdi yeni paket üzerinde çalışıyor arkadaşlar, büyük ihtimalle Nisan ayı gibi bu programı başlatacağız. Burada önceliğimiz özellikle 2010 yılındaki paketten faydalanamayan KOBİ’ler olacak.”
Kullanılmayan arsalar
Dün ise Sanayi Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı’nın desteği ile Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen “2. Organize Sanayi Bölgesi Çevre Zirvesi”nde konuşan Ergün, Organize Sanayi Bölgelerinde uzun yıllar kullanılmayan arsaların gerçekten yatırım yapmak isteyenlere verilmesi gerektiğini belirtirken, “Bir yatırımcı arsa ararken, diğeri üzerine yatmışsa, kuluçkaya mı yattın be adam, kuluçkaya yatmakla olmaz. Gerekirse parasını vereceğiz geri, gerçekten yatırım yapan adama vereceğiz” dedi.
Sanayiciye 2 milyar liralık 'çöp' avantajı
Sanayicilere kendi ambalaj atıklarını parayla satma imkanı getiriliyor. Çevre Bakanlığı, hazırladığı yeni bir yönetmelikle sanayi atıklarının bedelsiz olarak belediyelere teslim edilmesine son veriyor. Yapılan hesaplamalara göre atıkların bedeli karşılığında satılması sanayicilere yılda 2 milyar liranın üzerinde kaynak sağlayacak.
OSBÜK zirvesinde konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, söz konusu yönetmeliği onay için Başbakanlık'a gönderdiklerini bildirdi. Yönetmelik değişikliği ile sanayiciye ahşap atığını da satma imkanı getiriliyor. OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz ise Bakanlığın sorunu bir an önce çözmesi gerektiğini ifade ederek 370 gündür yönetmelik değişikliğini beklediklerini kaydetti. Mevcut uygulamada bedelsiz olarak belediyelerin görevlendirdikleri firmalar atıkları topluyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.