İç savaşın pençesindeki Suriye’de Kürtlerin denetimine giren Kobani’de yönetime Ermeni ve Arap temsilcilerde alındı. Kobani Halk Meclisi ilk iş olarak Esed döneminde tutuklanan yaklaşık bin kişiyi kapsayan genel af çıkardı.
Suriye’de silah seslerinin duyulmadığı nadir yerlerden biri Kobani. Esed güçlerinin en ufak bir direniş göstermeden Kürtlere teslim ettiği kentte yaşam belirli bir düzene oturmuş görünüyor. 350 bin nüfusun büyük bölümü Kürt olan Kobani’de tüm yönetim Koban Halk Meclisi denilen konseyde. Kentte ekmek yapımından benzin dağıtımına kadar herşeyi kontrol eden Meclis 33 kişiden oluşuyor. Kürtlerin yanısıra Ermeniler ve Araplar’da Meclis’e alındı ve söz hakları var.
Cezaevindeki bin kişi serbest
Kentin güvenliği tamamen Kürt güçlerin elinde. Kobani girişinde ve içinde çok sayıda kontrol noktası var ve hepsinde eli silahlı gençler nöbet tutuyor. Asılan bayraklar Suriye’deki tüm Kürt siyasi partilerinin oluşturduğu TEV-DEM’in renklerini taşıyor. Halk Meclis ilk iş olarak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde hapsedilen yaklaşık bin kişiyi kapsayan af çıkardı ve cezaevini boşalttı.
Halk Meclisi kentte günlük yaşamı planlarken çocuklara da önem veriyor. Meclis, Kobani’yi teslim aldıkları 19 Temmuz 2012 tarihinden hemen sonra Kürtçe dil eğitim-öğretimi ve Kürt kültüründe çok önemli bir yeri olan Kürtçe müzik eğitimi verilen bir okul açtı. Kobani sokaklarındaki hemen herkesin ortak dileği ise “Kardeşlerimizin yarısı orada” dedikleri Türkiye ile sıcak ilişkiler kurulması. (Taraf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.