Uluslararası Anadil Günü dolayısıyla Kürtçe'nin Kirmanckî lehçesinin "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi"ne alınması ve acilen bir dil koruma programı uygulaması talebini içeren başvuru, UNESCO merkezine sunulmak üzere UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Temsilciliği'ne verildi.
Bine yakın imzayı, Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Dilller Enstitüsü Master Öğrencisi Mutlu Can teslim etti. Başvuru metninde şu talepler yer aldı:
"Kirmanckî'nin insanlığın somut olmayan kültürel mirasının temsili listesine alınması.
Kirmanckî'nin dil koruma programı başta olmak üzere uygun koruma önlemlerinin alınması için acil koruma gerektiren somut olmayan kültürel miras listesine alınması.
İlgili tüm uluslar arası ve ulusal sözleşmeler dahilindeki mevzuat, düzenleme ve direktiflerin çıkarılması ve Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin hedef ve ilkelerini en iyi şekilde yansıtan program, proje ve etkinliklerin seçilerek Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetler Arası Komitesi'ne önerilmesi."
Konuya ilişkin açıklama yapan Mutlu Can, Kirmanckî’nin UNESCO, Tehlikeli Diller Atlası'nda yer alan Türkiye'deki 18 dilden biri olduğunu hatırlattı, "Başta bu lehçeyi konuşan Kürtler olarak, Kirmanckî’nin yaşamda günbegün çekildiğini yakıcı biçimde görmekteyiz. Bu kadim Kürt lehçesini kendi kaderi ve devletin tartışmalı demokratik zihniyetine terk etmemiz mümkün değil" dedi.
Kirmanckî’nin yaşaması ve gelişmesi için halkın da sorumluluğu olduğunu hatırlatan Can, "Bunlardan biri de hiç kuşkusuz, 'devlet üzerinde uluslararası, ulusal ve yerel seviyelerde baskıyı devam ettirme' sorumluluğumuzdur" diye konuştu.
Can, dilin yaşaması ve gelişmesi için günlük yaşamda da kullanılmasının önemine dikkat çekti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.