• BIST 9484.91
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 1 °C

Kırgızistan'da bir devrim daha

Kırgızistan'da bir devrim daha
Kırgızistan dün yine karıştı. Talas kentinde önceki gün başlayan ve dün başkent Bişkek'e sıçrarken muhalefet gösterilerinde 40 kişi öldü.

2005 yılında 'Lale Devrimi'ne sahne olan Orta Asya ülkelerinden Kırgızistan dün yine karıştı. Talas kentinde önceki gün başlayan ve dün başkent Bişkek'e sıçrarken muhalefet gösterilerinde 40 kişi öldü. Olağanüstü hal ilan edilen ülkede Başbakan Usenov hükümeti düşerken, Lale Devrimi'yle iktidara gelen Devlet Başkanı Bakiyev de memleketi Oş'a gitti.

Askar Akayev'in 2005'te iktidardan uzaklaştırıldığı 'Lale Devrimi'ni yaşayan Kırgızistan dün yeni bir muhalefet ayaklanmasına sahne oldu. Kuzeydeki Talas'ta başlayan ve dün başkent Bişkek'e sıçrayan kanlı protestolar, Daniyar Usenov liderliğindeki hükümetin istifasıyla sonuçlandı.

Muhalefet, geçici bir yönetim kurarken, başına eski dışişleri bakanı Roza Otunbayeva geçti. Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in ise memleketi Oş'a gittiği bildirildi. Güvenlik güçleriyle protestocular arasındaki çatışmalarda resmî rakamlara göre 40, muhalefete göre 100 kişi öldü.

Başkentte dükkanlar yağmalanırken, iktidarı ele geçiren muhalefet halkı sakinleştirmeye çalışıyor.

Ülkenin kuzeyindeki Talas kentinde önceki gün başlayan protesto gösterileri dün başkent Bişkek'e sıçradı. Muhalifler, Talas'ta valilik ve belediye binasını bastı. Valiyi de kısa bir süreliğine rehin aldı. Polis ile göstericiler arasında çıkan olaylarda 35'i polis olmak üzere 80 kişi yaralandı. Dün göstericileri sakinleştirmek için bu kente giden İçişleri Bakanı Moldomus Kongatiyev ölesiye dövülürken, Başbakan Birinci Yardımcısı Akılbek Caparov ise rehin alındı. Başkentte ise dün sabah saatlerinde başlayan gösterilerde 5 bin kadar protestocu, devlet başkanlığı sarayının etrafındaki demirleri kamyonlarla devirmeye çalıştı. Bu sırada da kamyonlardan birini ateşe verdiler. Polis göz yaşartıcı gaz ile protestocuları dağıtmaya çalıştı. Çıkan çatışmalarda resmi rakamlara göre 40 kişi ölürken 140 kişi de yaralandı. Ancak muhalefet ölü sayısının 100 olduğunu iddia etti. Protestoculardan bir kısmı, devlet televizyon ve radyosunu ele geçirdi. Daha sonra meclisi işgal eden göstericiler savcılık binasının zemin katını da ateşe verdi. Bu sırada muhalefet lideri Temir Sarıyev, Rus haber ajansı RIA'ya yaptığı açıklamada, muhalefetin hükümet binasına girdiğini, Usenov'un bir istifa açıklaması imzaladığını ileri sürdü. Bu açıklamaların ardından muhalefetin 4 bakanlı geçici bir hükümet kurduğu ve başına da eski dışişleri bakanlarından Otunbayeva'yı geçirdiği belirtildi.

İkinci ABD üssüne onay verilmişti

İktidarı ele geçiren muhalefet, başkentte düzeni kurmak için de harekete geçti. Gizli servis binasına giren muhalifler, burada kurdukları birimlerle düzeni sağlamaya çalışırken halkı da sükûnete davet etmeye başladı. Ancak devlet başkanlığı sarayı, Ala Too Meydanı çevresindeki dükkânların ve meclisin yağmalandığı bildirildi. Devlet Başkanı Bakiyev'in de evinin yağmalandığı ve ardından ateşe verildiği belirtildi. Polislerin devlet başkanlığı sarayını korumaktan vazgeçtiği ifade edildi.

Muhalefet, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in istifa etmesini istiyordu. Son olayların patlak vermesinde, yolsuzluk iddialarının yanı sıra, hükümetin elektrik ve doğalgaza yüzde 200'den fazla zam yapmasının da rol oynadığı öne sürülüyor. Ayrıca özelleştirmelerin ucuza yapıldığını savunan muhalefet, Bakiyev'i ülkeyi satmakla suçluyordu.

Kırgızistan, geçtiğimiz ay topraklarında ABD'ye ikinci askerî üs izni vermesiyle de dikkat çekmişti. ABD, Manas'ın ardından Batken'e de bir askerî üs açmak için Kırgızlarla anlaşmıştı. Kırgız muhalefeti Amerikan üssünün kapatılmasını istiyordu. Kırgızistan, Amerika önderliğindeki Afganistan operasyonunda kilit bir öneme sahip. Yeni üssün Afgan operasyonlarında yer alacak askerlerin eğitimi için kullanılacağı kaydediliyor. Kırgızistan'da Rusya'ya ait de bir üs bulunuyor.

Kırgızistan'da ayaklanan muhalif liderlerin kendilerini Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in desteklediğini açıklamaları ise Moskova'da tepki ile karşılandı. Putin, basına yaptığı açıklamada, "Ne Rusya yönetimi, ne de resmi görevlilerinin bu olaylarla hiç bir ilgisi yoktur." dedi.

Bu arada Kırgızistan'daki Türk vatandaşlarının olaylardan etkilenmediğini bildiren Dışişleri Bakanlığı dün gelişmelerin en üst düzeyde takip edildiğini duyurdu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89