Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye’de elde edilen kimyasal silahların imhası için yer arıyor. Birçok ülkenin itirazından sonra denize açık sularda imha edilmesi gündemde.
Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) Suriye’nin kimyasal silahlarını ülkenin sınırları dışında imha edilmesini kararlaştırdı, fakat hiçbir ülke, kimyasal silahları kendi topraklarında imha edilmesine izin vermiyor. Arnavutluk, Almanya ve Norveç teklifi kabul etmediği için, Suriye kimyasal silahlarının karada imha edilmesi konusunda mutabakata varılamadı.
Yeni bir seçenek olarak, 1945-1946 yıllarında Hitler Almanyası’nın kimyasal silahlarının Baltık Denizi ile Kuzey Denizi’nin sularına gömüldüğü gibi, Suriye kimyasal silahlarının da denizin dibine gömülmesi gündeme geldi. Ancak bu konuda da henüz bir anlaşma sağlanamadı.
Al Cezire televizyonu, birkaç ülkenin kimyasal silahları kendi topraklarında imha etmekten vazgeçmesinin ardından, ABD’li uzmanlarının imha operasyonunu uluslararası sularda, özel bir gemide yapma planını geliştirdiği belirtti.
KSYÖ Genel Sekreteri Ahmet Üzümcü, Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası sularda imha edilmesi planını güvenli bulduğunu açıkladı. Plan hayata geçirilirken gereken tüm güvenlik önlemlerinin alınacağını vurguladı. Üzümcü, en tehlikeli kimyasal silahların denizde imha, az tehlikeli silahların da özel şirketler tarafından imha edilebileceğini kaydetti.
KSYÖ, Cuma günü özel şirketlere yaklaşık 800 ton kimyasal madde ile yaklaşık 7,7 milyon litre atık sıvıyı imha etmeyi teklif etti. Şirketlerin ihale yolu ile seçileceği belirtildi.
Japonya 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Çin topraklarında kalan kimyasal silahlarını bu şekilde imha etmişti. ABD’de bu alanda bir deneyim topladı.
KSYÖ 17 Aralık’a kadar, Suriye’nin zehirli maddelerinin imha planını hazırlamak zorunda. Ayrıca tüm kimyasal silahların 5 Şubat’a kadar ülkenin dışına çıkarılması, 30 Haziran’a kadar da imha edilmesi gerekiyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.