Hükümet kanadı, "PKK dursun, biz devam ediyoruz" yorumu yaparken, CHP Başbakan Erdoğan'ı daha açıklayıcı bir konuşma yapmaya davet etti.
Çözüm sürecine baştan beri inanmayan MHP ise "Zaten bir tiyatro oynanıyordu" diye tepki verdi.
BDP ise "atılmayan adımlar bu hale getirdi. İmralı ile bir an önce görüşmeliyiz" açıklaması yaptı.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, KCK'nin çekilmesi konusunda hükümet kanadından yorum yapan ilk isim oldu.
Bakan Bozdağ, örgütün çekilmeyi durdurma kararı için, "Biz devam ediyoruz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ açıklaması şöyle:
"Türkiye'de olup biten ne varsa herkesin bir bilgisi olduğu gibi devletin herşeyi gayet iyi bildiğinin bilinmesi lazım. Şu anda, arzu edilen, terör örgütü mensuplarının Türkiye topraklarını tamamen terki tamamlanmış değildir. Öte yandan bu süreç içinde gerek terör örgütü gerek BDP adeta bir rol dağılımı yapmış gibi. Birisi kötü polisi birisi iyi polisi oynuyor. Birisi bir açıklama yapıyor, sert ifadeler kullanıyor. Öbürü 'o manada değil de şöyle demek istedi' diye yumuşatan, tevil eden yaklaşımlar içine giriyor. Bunu, terör örgütü ve BDP'nin kendi kamuoylarına dönük bir taktiği, stratejisi olarak görüyorum. Bunu bilinçli bir şekilde yapıyorlar. Seçim olduğu zaman, barış ortamının olduğu, baskının olmadığı, herkesin huzur ve güvenlik içinde sandığa gittiği bir ortamda, BDP böylesi bir iklimde seçime girerse aleyhine olacağını düşünüyor. O yüzden terör kozunu elinde tutması gerektiği kanaatleri olabilir."
"Terör örgütünü muhatap alarak konuşmak doğru değil. Terör örgütü ne yapacaksa kendi bileceği bir iştir. Ama Türkiye, kendi yapması gerekenleri yapacaktır. Türkiye, kendi yapması gerekenler içerisinde her türlü alternatife dönük tedbirlerini her zaman almıştır, bundan sonra da almaya devam edecektir. Biz, bu konuda terör bitene kadar çalışmalarımızı, mücadelemizi sürdüreceğiz"
CHP'DEN BAŞBAKAN'A ÇAĞRI
Çekilmenin durdurulduğu yönündeki haberlerden sonra ana muhalefetten ilk açıklama CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu'dan geldi. Loğoğlu, Başbakan Erdoğan'ı süreçle ilgili daha ciddi ve doyurucu açıklama yapmaya çağırdı.
Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Loğoğlu'na KCK'den gelen "geri çekilmeyi durdurduk" açıklaması soruldu.
Loğoğlu, süreçle ilgili Kandil ve BDP'den gelen açıklamalar ile hükümet kanadından gelen açıklamaların taban tabana zıt olduğunu öne sürdü, "Bu böyle değil diyen bir tek Başbakan" dedi.
Gerçeklerin saklanmaması gerektiğini savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı, "Bu süreç iddia edildiği gibi bitmek üzereyse bunun faturası sizlere bizlere çıkacak" diye konuştu.
MHP'Lİ VURAL: SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUM
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Çekilme adlı tiyatro oynanıyor. Zaten çekilme yoktu ki, ne durması" değerlendirmesinde bulundu.
Vural, şunları söyledi:
"Şimdi PKK silahlarıyla birlikte var, ne yapacaksın? PKK asayiş birimi kuruyor, örgüte katılımlar artıyor ve KCK yapılanması derinleşiyor. Kürt kökenli insanlarımızı PKK'nın zulmune teslim ettin. Bostan korkuluğu musun? Başbakanlık yan gelip yatma yeri değil. Bu, nasıl çözümdür? Anlaşılıyor ki çözüm, bunları meşrulaştırmak amacıyla yapılmaktadır. Başbakan'ın sözleri doğrultusunda Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırıyorum. Bu ülkede Başbakan'ın gözetiminde ve müsamahasında PKK asayiş birimleri kuruyor, örgüt propagandası yapıyor, haraç topluyor, KCK paralel devlet yapılanmasını gerçekleştiriyor ve Başbakan 'bunlar oluyor' diyor. Ben de 'Cumhuriyet Savcıları ne iş yapıyor?' diye soruyorum. Sizin elinizi kolunuzu bağlayan kim? Başbakan da doğu ve güneydoğu ile ilgili anket açıklıyor. Başbakan, 'memleket yanmış neyime ben bakarım işime' diyor ve anket açıklıyor."
BDP KANADINDAN GELEN TEPKİLER
KCK'nin çekilmeyi durdurma kararına BDP'den ilk tepki Pervin Buldan ile Gültan Kışınak'tan geldi. BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, PKK'nin geri çekilmesinin durdurulmasına ilişkin, "Demokratikleşme konusunda atılmayan adımlar bugüne getirdi" dedi.
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, bir gazetecinin "Geri çekilmeyi durdurma kararı, çözüm sürecinin seyrini nasıl etkileyecek?" sorusuna karşılık, parti olarak başından beri bu sürecin sorunsuz, herhangi bir tıkanmaya yol açmadan ilerlemesi için büyük gayret içerisinde olduklarını ve böyle de devam edeceğini söyledi.
Kışanak, şöyle devam etti:
"Sadece KCK'nin ve PKK'nin değil, Türkiye demokratik kamuoyunun, bizlerin, hepimizin demokratikleşme konusunda beklentileri var. Bunu ifade ediyoruz. Bu konuda Türkiye'nin siyasi takviminin sıkışık olduğunu, bu süreyi de doğru değerlendirmek gerektiğini, süre doğru değerlendirilemezse bazı adımların atılamayacağını ifade etmemize rağmen, ne yazık ki bu geçen süre iyi değerlendirilemedi. Yaz tatilinde parlamentonun bu kadar uzun süre tatil yapmasının doğru olmadığını, daha parlamento tatile girerken açıkladık. Bu kadar sorunumuz var. Bölge bu kadar karışık. Çözüm süreci konusunda bir adım atmışız. Bir yola girmişiz. Bu yolu ilerletelim. Bu konuda zaman kaybetmeyelim diye büyük bir çaba içerisinde olduk. Umuyorum ki hükümet, kendi üzerine düşen görevleri yapmanın sorumluluğuyla hareket eder. Bu tıkanıklığın, oluşan yeni sorun alanının çözülmesi herkesin sorumluluğudur. Hükümetin de, parlamentonun da, BDP'nin de, Türkiye demokratik kamuoyununda, medyanın da bu konuda sorumlu bir yaklaşım içerisinde olması, sorunu daha fazla büyüten ve süreci tıkayan bir yere götürmek yerine, oluşan bu sorun alanını çözme konusunda pozitif bir tutum ve yaklaşım içerisinde olması gerekiyor."
BULDAN: ACİLEN İMRALI'YA GİTMELİYİZ
KCK'nin çekilmeleri durdurduğunu duyurmasının ardından BDP'den ilk açıklama Grup Başkan vekili Pervin Buldan'dan geldi.
Pervin Buldan, KCK'nin açıklaması için "Çözüm süreci ve ateşkes devam ediyor. Bizim acilen İmralı'ya gitmemiz gerekiyor" dedi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.