ANF internet sitesinde yer alan KCK açıklamasında, silah bırakma tartışmalarına değinildi. Silah bırakma çağrısını PKK'nin cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'ın yapabileceğine işaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sözlerinin aksine, silahlı mücadeleyi bırakma iradesinin tamamen kendilerinde olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Türkiye'nin demokratikleşmesini ve Kürt sorununun çözümünü isteyen çok farklı kesimler ve bireyler HDP içinde yer almaktadır. Dolayısıyla böyle bir çağrıyı HDP yapamayacağı gibi, mevcut İmralı koşullarında bulunan Önder Apo’nun da böyle bir çağrıyı yapması mümkün değildir" denildi.
Çatışmasızlık sürecine AK Parti hükümetinin uymadığı iddia edilen KCK açıklamasında, çözüm sürecinin devam edebilmesi için üç adımın atılması gerektiği ifade edildi. KCK'ye göre bu üç adım şunlar: Tahkim edilmiş ateşkes, İmralı'daki Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve örgütüyle, tüm siyasi partilerle, sivil toplum örgütleriyle, yazarlarla, sanatçılarla, toplumun birçok kesimini temsil eden kişilerle her an görüşebilmesi, Meclis'in devreye girerek üzerinde anlaşılan çözüm adımları yasal ve anayasal güvenceye kavuşturması.
KCK açıklamasında görüşmelerin "şeffaf" ve Meclis'in devrede olması gerektiği savunuldu. Açıklamada, "Geçen dönem CHP’nin 'görüşmeler şeffaf olmalı ve Meclis devreye girmeli' yaklaşımını doğru buluyoruz. Çözüm ancak bu yaklaşım ve bunun gereklerinin yerine getirilmesiyle gerçekleşebilecektir" denildi.
HDP, Öcalan'ı işaret etmişti
Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HDP'ye "silah bırak" deme çağrısı yapmıştı.
HDP Eş Başkanı Demirtaş, perşembe günü İmralı heyetinin Öcalan'la görüşmek için başvuracağını açıklamış, "Silahlar konusunda çağrı yapacak olan Öcalan’dır ve o da İmralı’da bekliyor" demişti.
HDP çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesi için daha önce Hükümet ile üzerinde anlaşılan izleme heyetinin İmralı’da görüşmelere katılması gerektiği görüşünde. Heyet, İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurmuştu. HDP İmralı heyeti adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ve Hükümet’in attığı adımlara "sahip çıkmaması" ile devrilen masa, seçim sonuçlarıyla halk tarafından yeniden dört ayağının üzerine oturtulduğunu söylemişti. (ANF, Al Jazeera)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.