TBMM'de görüşmeleri süren torba yasa tasarısı ile katkı paylarında birinci basamak ile diğer sağlık kuruluşları arasında fark belirleme konusunda yetki alınıyor. Tasarının yasalaşmasının ardından, katılım payı konusunda net bir tavır belirlenecek. Özel sektör ise katılım paylarının artırılmamasını istiyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşmeleri süren torba kanun tasarısında, katılım payları için yeni bir sistem getiriliyor. Buna göre, katılım payı tutarı 2 TL olarak belirlenirken, katılım payı tutarını birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerde almamaya ya da daha düşük tutarla belirmeye, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında önceki basamaklardan sevkli olarak başvurulup başvurulmadığı dikkate alınmak suretiyle farklı oranlarda belirlemek konusunda kamuya yetki tanınıyor. Böylece Danıştay'ın farklı katkı payı ücreti alınmasının yasal dayanağı bulunmadığı iddiasıyla aldığı yürütmeyi durdurma kararının zemini de ortadan kalkmış olacak.
Özel sektöre göre 2 TL sürmeli
Sosyal Güvenlik Kurumu, farklı katılım payıyla ilgili yetkinin yasayla alınmasının ardından konuyu tekrar gündemine almayı planlıyor. Konu geçtiğimiz günlerde Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği'yle (OHSAD) SGK arasında yapılan görüşmede de gündeme geldi. OHSAD; şu an için tüm sağlık kurumları için uygulanan 2 TL'lik katkı payı uygulamasının sürdürülmesini isterken; Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, kanuni düzenlemeyle alacakları yetkiyi kullanıp kullanmamayı önümüzdeki dönemde değerlendireceklerini söyledi. OHSAD da, tüm üyelerine dönük yaptığı çağrıda, özel sektörün reçeteli ilaç giderinin olması gerekenden yüksek olması durumunda 10 TL'lik katılım payının tekrar gündeme geleceğini belirterek, bunun için üyelere "tasarruflu olalım, en azından sağlık harcamalarında artışı durduralım, katılım bedelinin yeniden 10 TL olmaması bizim elimizdedir" çağrısında bulundu.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.