• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 8 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 1 °C

Kartta asgari ödeme artıyor

Kartta asgari ödeme artıyor
BDDK kredi kartı borcunda asgari ödeme sınırlarını yeniden düzenlemeye hazırlanıyor. İşte ayrıntılar...

Binlerce kişinin ekonomik krize girmesine yol açan kredi kartı borçlarına yeni önlem geliyor. BDDK kredi kartı borcunda asgari ödeme sınırlarını yeniden düzenlemeye hazırlanıyor.

Binlerce kişinin ekonomik krize girmesine ve intiharlara yol açan kredi kartı borçlarına yeni önlem geliyor. Referans'tan Neşe Karanfil'in haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kredi kartı borcunda asgari ödeme sınırlarını yeniden düzenlemeye hazırlanıyor.

Buna göre 10 bin liraya kadar limiti olan kredi kartlarında asgari ödeme sınırı, halen olduğu gibi yüzde 20 olacak; ancak 10 bin liranın üstüne iki kademe getirilecek. Harcamalarda, 10 bin liranın üstüne asgari ödeme sınırı yüzde 30, 20 bin liranın üstüne ise yüzde 40 olacak.

BDDK 10 bin liralık sınırın 5 bin lira olmasını istiyordu; ancak bankalardan gelen itiraz üzerine sınır 10 bin liraya yükseltildi. BDDK yönetmelik için son olarak Hazine'den görüş gelmesini bekliyor. Yeni düzenleme Hazine'nin görüşe de geldikten sonra yayımlanacak.

YÜZDE 40 SÜREKLİ FAİZ ÖDÜYOR

Kredi kartı kullanımını disipline etmek amacıyla BDDK bu sefer de asgari ödeme sınırlarına yeni bir düzenleme getirecek. Asgari ödeme sınırı geçmişte yüzde 10'du. 2006 yılında yapılan bir düzenleme ile sınır yüzde 20'ye çıkarıldı. Ancak şimdi kredi kartlarında takip oranlarının sürekli artması nedeniyle asgari ödeme sınırında değişikliğe gidilecek.

BDDK yetkilileri kredi kartı harcamaları içinde yaklaşık 11-12 milyar liralık kısım için faiz ödendiğini, bunun da tüm kredi kartları içinde yüzde 35-40'lık bir dilime denk geldiğini söylediler. Yani borcunun bir kısmını ödeyen ve faiz ödeyenler tüm kredi kartı sahipleri içinde yüzde 35-40 civarında.

Şimdi bu değişiklikle 10 bin liranın altında limiti olanların asgari ödeme sınırı değişmeyecek. Yüzde 20 olarak kalacak. 10 bin lira üstündeyse yüzde 30, 20 bin lira üstündeyse de yüzde 40 olacak. Bir kişinin birden fazla bankadan kredi kartı olması halinde bu sınır her bir kart için uygulanacak.

Yani bir kişinin A bankası, B bankası ve C bankasından ayrı ayrı kredi kartları olsun. Bu kartların hepsinin de limiti 10 bin liranın üstündeyse hepsinin ayrı ayrı asgari ödeme sınırı yüzde 30 olacak. Uygulamanın bir geçiş süresi olacağı belirtilirken, bu sürenin 3 ile 6 ay arasında değişebileceği dile getirildi.

BDDK, nakit çekimini sınırlayan ‘Banka Kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik' taslağına ilişkin süreci tamamladı. Yönetmelik taslağına göre en az üç dönem üst üste asgari ödeme tutarı ile toplam dönem borcunun yüzde 50'si arasında ödeme yapanlara iki sınırlama söz konusu olacak. Bu kişilerin limitleri dönem sonu borcunu tamamen kapatıncaya kadar artırılmayacak.

Taslakta ayrıca, "... ve bu tür kartların nakit kullanımına kapatılmasına yönelik tedbirler alınır" ifadesi yer alıyor. Böylece söz konusu kişilerin alışveriş limitlerine karışılmıyor ancak eğer kredi kartından nakit çekmek isterse buna sınırlama getiriliyor. Ancak bu uygulama yönetmelik çıktıktan 3 ay sonra yürürlüğe girecek.

 BDDK'ya yapılan şikâyetlerin başında kredi kartları, kredi kartları ile ilgili şikayetlerde de kredi kartının iptal edilmemesi ilk sırada yer alıyor. BDDK'nın yönetmelik taslağıyla; "Şubeler kanalıyla yapılan kart iptaline ilişkin taleplerde bu talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin kart hamiline verilmesi zorunludur" düzenlemesi getiriliyor.

Böylece kişiler kredi kartlarını iptal için şubelere gittiklerinde doldurdukları iptal talep başvuru formunun bir örneğini de kendileri alabilecekler. Böylece iptal ettirilen tarih açısından sorun çıkmayacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89