• BIST 9380.95
  • Altın 3945.344
  • Dolar 38.0474
  • Euro 43.0655
  • İstanbul 6 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 14 °C

Karasu: Aramızdaki sorunlar tartışma ve diyalogla çözülmelidir

Karasu: Aramızdaki sorunlar tartışma ve diyalogla çözülmelidir
KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, Kürt halkının iç çatışmaya tahammülünün kalmadığını ve ulusal birlik istediğini söyledi.

Stêrk TV'de Özgür Gündem adlı programa katılarak açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, KDP'nin Güneyde Kürt kurumlara yönelik geliştirdiği tavrı eleştirerek yapılan yanlışların tekrar edilmesini istemediklerini kaydetti. Sorunların tartışılarak çözülmesi gerektiğini ifade eden Karasu bu tür gerilimlerin Kürtlere de KDP’ye de faydasının olmadığını söyledi. 

Sivil-demokratik kurumlara dönük KDP’nin ‘hoş olmayan’ baskılarını anlamakta zorlandıklarını kaydeden Karasu, "Kürtlerin birliğine önem verildiği bu süreçte KDP’nin dışarıya olumsuz yansıyan bu tür baskınları yapması doğru olmamıştır. Bazı sorunlar ve rahatsızlık duyduğu şeyler olmuş olabilir ama bunları bu biçimde tepkiyle ortaya koymak doğru değildir. Sorunlar konuşularak çözülebilirdi. Böyle olması daha doğru olurdu. Bizim düşüncemiz, yaklaşımımız tüm parçalardaki Kürt örgütleri, hatta kurumları arasında sorunların tartışma ve diyalogla çözülmesidir" dedi. 

ROJAVA’DA DAYATMA KABUL EDİLMEZDİR 

KDP’nin bu agresif tutumunu Rojava’daki gelişmelerin etkisine bağlayan Karasu, KDP ile PYD’nin politikası arasındaki politika farkına dikkat çekti. Bu farklılıkların da tartışarak giderilebileceğini ama dayatmanın kabul edilemeyeceğini belirten Karasu, KDP’nin etkisinde zayıf yapılarının PYD’ye, oradaki devrime karşı cepheden mücadele eden, açıktan karşıya alan yaklaşımlarının doğru olmadığını ve gerilimi daha da arttırdığını söyledi. KDP’nin daha demokratik yaklaşım içerisinde olup en azından o parçadaki halkın iradesini tanımış olması halinde halkın da KDP’ye daha pozitif bakmış olacağını dile getiren Karasu, "KDP ile PYD arasındaki ilişkiler daha da gelişebilirdi. Doğru tercih bu olabilirdi" dedi. 

GÜNEY KÜRDİSTAN’A YAKLAŞIMLARINI ÖRNEK GÖSTERDİ 

Güney Kürdistan’da KDP ve YNK’nin ağırlığına işaret eden Mustafa Karasu, şöyle devam etti:

"Biz şimdi doğrudan KDP ve YNK’nin etkinliğine karşı cepheden çok açık bir tutum almış olsaydık doğru olabilir miydi? Bizim de eleştirilerimiz; eksik ve yetersiz gördüğümüz yanlar olabilir. Ama bunları buradaki yönetimi reddeden, KDP’yi tümden karşımıza alan bir yaklaşımla yapmış olsaydık bunu kim kabul edebilirdi? Bunu sadece KDP değil, başka örgütler de, partiler de halk da kabul etmezdi. Bu nedenle biz eleştirilerimiz ve yetersizlikler olsa da Güney Kürdistan yönetimine karşı açıktan bir tutum alma gibi bir yaklaşım içine girmedik, girmeyiz de. Böyle bir yaklaşımımız yok." 

GERİLİMİ ARTIRMIYORUZ 

KDP’nin oradaki kurumları, kendisine karşı savaş açmış gibi terörize etmesine şaşırdıklarını, ne diyeceklerini bilemediklerini ifade eden Mustafa Karasu, ancak KDP’ye yönelik şiddetli bir eleştiri geliştirmeyi, öyle bir gerilim yaratmayı da doğru bulmadıklarını söyledi. Anlamaya çalıştıklarını belirten Karasu, "Halk da beklemiyordu. Kürt halkı da bundan rahatsız oluyor. Gerçekten Kürt halkı Kürt örgütleri arasındaki gerilimin sertleşmesinden, şiddetlenmesinden rahatsızdır. Kürt halkı birlik istiyor. Ulusal bir kongre olmasını istiyor. Ortadoğu’daki politikalara karşı, kürt karşıtlarına karşı ortak politika izlemesini beklerken daha gerilimli, çatışmacı duruma gelmesi gerçekten siyasi olarak yanlış olmuştur. Halkımızın beklentisi de bu değil. Güney Kürdistan’daki durum da bu tutumu kaldıramaz. Bu nedenle biz KDP’nin böyle bir yaklaşım içine girmemesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. 

YANLIŞLIKLARIN TEKRAR ETMEMESİNİ UMUYORUZ 

Bu tutumun salt bir işgüzarlık olmasını umduklarını aktaran Mustafa Karasu, "Umuyoruz ki bu tür yanlışlıklar bir daha yapılmaz. Sorunlar tartışılarak çözülür. Bizim yaklaşımımız budur. Güney'de, Rojava'da, Kuzey'de ve her yerde de böyledir. Bu tür gerilimlerin Kürtlere de KDP’ye de faydası yok. Bizim için de faydalı olacak bir durum olarak görmüyoruz. Bu bakımdan bu gerilimlerin bir an önce ortadan kalkması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • Bave Merzan25 Mayıs 2014 Pazar 12:33IZIN VERIRLERSE BIRILERI

      Dogrudur sorunlar diyalogla cozulmeli ama Kurdistan'i bolusmus patronlariniz izin verirse, gormiyen diyecek sanki yapabiliyorlarda, oyle kendinden buyuk laflar ediyorki, gercekten Kurdlerin cikarina konusuyormus gibi yapiyor, ILKEHABER'in cok ilkeli! sansurune ugramasa ne yazacagimi biliyorum ama neyse, anliyan anliyor?!

      Yanıtla (0) (0)
    • Halil Bağdaş25 Mayıs 2014 Pazar 13:42Misilleme

      Her Horoz kendi çöplüğünde öter mantığıyla Rojavada KDP örgütlenmesine izin vermez ve KDP lileri Tutuklarsan, Güneydeki KDPnin yaptıklarını eleştirmen biraz tuhaf kaçar. Yani KDP nin Güneyde yaptıkları, PYD nin Rojavada yaptıklarının fotokopisidir.

      Yanıtla (0) (0)
    • Ali Gökkaya25 Mayıs 2014 Pazar 20:19Samimi Olunmalı

      Açıklama samimi değil. Bunun öncesinde basın yolu ile Güney'i suçlamazdan KDP'yi, Barzani'yi işbirlikçi diye kitlene gösterir, onları şekillendirir, sokaklarda "işbirlikçi Barzani" diye yürütmezden, Rojava'da PYD eliyle kürtleri tutuklatmaz, kovmazdan, eziyet etmezden önce 'Sorunları konuşularak çözülebilir' i sergilemiş olsaydınız samimiyetinize inanırdık. Açıklama da hala tek taraflı davranma, "ben masumum" a oynama var

      Sağduyu ile "Sorunları konuşularak çözülebilirdik" hala mümkün. Kürtlerin gerek parça gerekse parçalar arası gerilime, bırakuji'ye tahamülü yok. Taraflardan b

      Yanıtla (0) (0)
    • colemerg26 Mayıs 2014 Pazartesi 09:40başta yorumcular, ve herkes el vicdan

      Bügün kürt özgürlük mücadelesine yaklaşım, insanlığa ve vicdana yaklaşımdır. Böylesi bir ahlak hareketine cepeden karşı çıkmak, reddetmek, rüzgara karşı tükürmekle eşdeğerdir. Vicdanlı olun, eğer önderliğin kardeşleri, damatları, yiğenleri milyon dolarlık şirketlerle oynasaydı, özgürlük hareketinin öncülerinin yakınları holding patronları olsaydı sizler bunlar için kürt düşmanı demeyecekmiydiniz?

      Yanıtla (0) (0)
    • şerif şervan26 Mayıs 2014 Pazartesi 10:47eleştiri ve öz eleştiri

      her iki tarafın da yanlışları ve hataları olmuştıur.kimin daha az kimin daha çok, kim başlattı, bunların sonu gelmez.bir an önce bir araya gelinmeli bu tür sorunların tamamen çözülmesi gerekir

      Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89