PKK’ya karşı operasyonların başlaması halinde 'canlı kalkan' olacaklarını duyuran BDP’den, dün 20’ye yakın uçakla Kuzey Irak’taki Hakurk–Zap bölgesine yapılan harekatla ilgili açıklama geldi. Canlı gaste’ye konuşan Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Can Dündar’ın sorularını yanıtladı.
Can Dündar: Siz dün İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile konuştunuz. Bu harekatlar gündeme geldi mi?
Selahattin Demirtaş: Biraraya gelme nedenimiz, ülke genelinde artan gerilimdi. Üniversitelerde artan gerginliği görüşmek amacıyla buluştuk ve operasyon gündeme gelmedi. Bu beklenemezdi de zaten.
BDP olarak çok uzun zamandır Türkiye’nin Kürt sorununu diyalogla, barış içerisinde çözmesi için çaba gösteriyoruz. Ne kadar anlaşıldı orası ayrı ama, temel sorunların çözümünün, iç dinamiklerle ve demokratikleşme çerçevesinde ele alınması konusunda ciddi bir muhalefet yürüttük.
Gelinen aşamada, çok aktörlü bir sorun olduğu ortada ancak, en nihayetinde ülkenin kendi iç meselesi olarak ele alınması halinde rahat çözülebileceği tezini hala savunuyoruz.
Askeri operasyonun, içinden çıkılmaz bir hal alacağı noktasında, operasoyn bölgelerine giderek canlı kalkan olmayı gündeme getirmiştik. Bunu da çeşitli yerlere giderek yapıyoruz. Kürt sorunun askeri seçenekle birlikte ele alınması çözümsüzlük yöntemi olarak öne çıkıyor ve acılar yaratıyor.
Can Dündar: Hükümetin ilk resmi tepkisi 'açılım da, terörle mücadele de sürer' şeklinde oldu. Biri diğerini engeller mi, operasyon açılımı mı bombalar?
Selahattin Demirtaş: Kandil’de ve Türkiye’deki dağlarda bulunan gençlerin, bu ülkenin gençleri olduğunu unutmamak durumundayız. Bu ülkenin gençlerini öldürerek, o gençlerin anne ve babasına açılım yapılamaz. Kürtler ve Türkler barış istiyor mu, bu ülke sınırları içerisinde çözüm bulmak istiyor mu? Evet istiyor.
Eksik olan diyalogdur. Hükümet, Kandil’e bu kadar uçak, asker, tank, top göndereceğine, cesur ve tarihi bir kararla, risk alarak diplaomatik heyet göndermelidir. Sorunun böyle çözüleceğine inanıyoruz.
Can Dündar: Operasyonun Barzani’nin bilgisi dahilinde olduğunu düşünüyor musunuz?
Selahattin Demirtaş: Açılımın koordinatörü olan İçişleri Bakanı, aynı zamanda 3’lü mekanizmanın da yürütücüsü durumunda. Bu mekanizmaya Barzani’nin de dahil edildiğini biliyoruz. Operasyondan bilgisi olup olmadığını kendi açıklamaları gösterecektir.
Sayın Barzani, son dönemde yaptığı açıklamalarda, askeri seçenekten çok diyalogla, barışçıl bir çözümü destekleyeceklerini söylemişti. Bu duruşlarında değişklik var mı bilemiyoruz. Bir açıklama yaparlarsa anlamış oluruz.
Can Dündar: Bu operasyonun, yeni çatışmalara yol açabileceği yönünde bir kaygınız var mı?
Selahattin Demirtaş: Aylardır bu kaygılarımızı ifade ediyoruz. Ülkenin batısında yaşayan yurttaşlar sıcağı sıcağına hissetmiyorar belki ama doğuda, askeri hareketliliğin getirdiği gerilim her gün görülüyor ve mağduriyeti yaşanıyor. Bu nedenle, bölgede tansiyon yükeseliyor, ölümlerle kaygılarımız ne kadar haklı olduğu ortaya çıkıyor ve bu durum bizi üzüyor.
Hükümet artık bir karar vermeli ve bunu duyurmalı. Barışçıl ve diyalogla mı yoksa askeri seçenekle mi çözüm arayacak. Şu anda askeri yolu seçmiş görünüyor. Herkes bunun yanlışlığının altını çizmeli.
Türkiye’de yaşayan Kürtler, Türkiye’nin düşmanı değil bir parçası. Kürt halkı kendi anavatanında eşit vatandaş ve özgürce yaşamak istiyor.
Can Dündar: Canlı kalkan olma yine gündeme gelecek mi?
Selahattin Demirtaş: Bu Pazar, Yüksekova ve Şemdinli arasında sembolik bir eylem yapmayı düşünüyoruz. BDP’nin PKK’ya kalkan olduğu haberleri yapılıyor. Biz bu ülkede hiç kimsenin ölmesini istemiyoruz. Ve bu durum doğru anlaşılmalı. Böyle dönemlerde barışı savunmak cesaret işidir.
Bir tek gencimizin dahi hayatını kazanabilirsek, bu milyonlarca oya bedeldir. Başbakan destek olursa, 'elimi değil kafamı taşın altına koymaya hazıırm demişti', iktidarına güç katmak yerine siyasi risk alırsa, olur. Ancak çözümü orduya havale etmesi, açılımdan ne anladıklarını netleştirmiştir diye düşünüyorum.
Can Dündar: Son olarak, CHP’nin Güneydoğu politikasında, Kılıçdaroğlu ile birlikte değişiklik öngörüyor musunuz?
Selahattin Demirtaş: Türkiye’nin ciddi bir sol seçeneğe, sosyal demokrat bir partiye ihtiyacı var. CHP bugüne kadar bırakın böyle bir seçenek olmayı, bunun yolunu tıkamıştır.
İsimlerin değimesiyle zihniyet değişir mi bilmiyoruz ama sancılı bir dönem yaşayacakalarını düşünüyoruz. Umarız ki, Türkiye’deki tüm sorunlara dair; sadece Kürt sorunu değil, değişim söz konusu olur. Sayın Baykal bu konuda bir tıkanıklık yaratıyordu ve umarız Sayın Kılıçdaroğlu bu durumu değiştirir.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.