Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, Türkiye'de her iki ölümden birine kalp ve damar hastalıklarının neden olduğunu belirterek, ''55 yaş üzeri her iki kişiden biri yüksek risk altında'' dedi.
Sağlık Bakanlığının himayesinde bir araya gelen 5 uzmanlık derneğinin oluşturduğu ''Kardiyovasküler Risk Platformu''nun, bir ilaç firmasının katkılarıyla yürüttüğü ''Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var'' kampanyasının iki yıllık değerlendirme toplantısı yapıldı.
"Kalp Hastalıklarında Riskli Durumdayız"
Prof. Dr. Çetin Erol, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2007 yılından bu yana devam eden kampanya çerçevesinde, farklı şehirlerde yerel belediyelerle işbirliği içinde gerçekleşen 17 program ile 4 bin 550 kişinin kalp-damar hastalığı risk ölçümünün yapıldığını söyledi.
Erol, ölçümlerde 35-69 yaş aralığındaki kişilerin üçte birinin kalp ve damar hastalığı açısından yüksek risk altında olduğunun, 55-64 yaş aralığında ise her iki kişiden birinin yüksek risk taşıdığının tespit edildiğini belirtti.
Dünyada en sık görülen ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarında Türkiye'nin özelikle kadınlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde Avrupa'da birinci sırada yer aldığını ifade eden Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:
''18 yaşın üzerinde her 3 erişkinden birinde yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunuyor. Şu anda Türkiye'de kalp ve damar hastalıkları sebebiyle yılda 200 bin civarında ölüm yaşanıyor. Bu rakamın nüfusun yaşlanması ile birlikte 2020 yılına doğru yılda 400 bine yaklaşabileceği öngörülüyor. Türkiye'de her iki ölümden birinde kalp ve damar hastalıkları sorumludur. 55 yaş üzeri her iki kişiden biri ise yüksek risk altında.''
Sağlık Bakanlığı adına toplantıya katılan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom da kalp ve damar hastalıklarının bir numaralı ölüm ve iş görmezlik nedeni olduğunu belirterek, tüm dünyada yılda 17 milyon, ABD'de ise 2 milyon kişinin kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini vurguladı.
Kampanyanın 2010 planlarına göre, 9 ilde hekimlerin kardiyovasküler risk faktörlerine müdahale konusunda bilgileri güncellenecek ve halka yönelik kardiyovasküler risk eğitim ve ölçümlerine devam edilecek.
Kampanyayla 2010 yılında 1000 doktora ve 3 bin kişiye birebir eğitimlerle ulaşılması planlanıyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.