Bakan Atalay, Türk'ü arayıp, 'Ne yapabiliriz' diye sorarken DTP'liler 'Tatmin edici çalışmalar olursa döneriz' dedi. DTP'lilerin 'tatmin edici çalışmalar' olarak özetlediği unsurlar şöyle sıralandı:
DTP, BDP oldu DTP'nin Diyarbakır'daki il binasına Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) tabelası asıldı. BDP tabelası asılan binanın ve içindeki eşyaların kiralık olduğu öğrenildi. Binadaki DTP levhası Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararını tebliğ etmesinin ardından geçen pazar günü indirilmişti. DTP'lilerin BDP'ye geçmesi bekleniyor.
Kapatılan DTP'nin milletvekilleri ve yöneticileri eski grup başkanvekilleri Gülten Kışanak ile Selahattin Demirtaş'ı daha önce hazırlanan istifa dilekçelerini cuma gününe kadar TBMM Başkanlığı'na sunmak için görevlendirdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay da Ahmet Türk'ü arayarak “Bundan sonra yapabileceğimiz bir şey var mı?” diye sordu.
Eski DTP'liler, dün Diyarbakır'da Meclis'e dönme konusunu değerlendirdi. DTP'liler, istifadan vazgeçip, parlamento çalışmalarına devam etme koşulu olarak “Bizi tatmin edici çalışmalar yapılırsa yeniden Parlamento zeminine döneriz” görüşünü dile getirdiler. DTP'lilerin 'tatmin edici çalışmalar' olarak özetlediği unsurlar şöyle sıralandı:
1) Partinin kapatılması demokrasiye ve halkın özgür iradesine vurulmuş darbedir.
2) Hükümet vakit geçirmeden demokratik açılımı somutlaştırsın, Kürt sorunu ile ilgili pratik adımları atsın.
3) Siyasi Partiler Yasası'nda, Partilerin kapatılmasını zorlaştıran değişiklik yapılsın.
4) DTP dahil Kürtlerin siyaset yapmasının önündeki engeller kaldırılsın. Bu amaçla, Avrupa'da bazı ülkelerde yüzde 2 ile 6 arasında değişen seçim barajı yeniden düzenlensin.
5) Farklı kimlik ve Kültürleri de barındıran yeni bir anayasa yapılsın
Bu talepleri öne süren DTP'liler istifalarının Meclis Genel Kurulu'nda oylanması sırasında ortaya çıkacak tablo konusunda da endişeli. Oylamalar yapılırken, sert açıklama yapan ve bu açıklamaları nedeniyle tepki çeken bazı DTP'lilerin istifasının kabul edilip, diğer milletvekillerinin istifalarının kabul edilmemesi durumunda yeniden grup kurabilme ihtimalinin de kalmayacağı biliniyor.
DTP'liler dün yaptıkları toplantıda, istifa dilekçelerinin bu hafta sonuna kadar Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş tarafından TBMM Başkanlığı'na ulaştırılmasını kararlaştırdılar. Aynı toplantıda, DTP'li milletvekillerinin yeni kurulan Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) TBMM'nin istifa ile ilgili kararından sonra geçmesi yönünde bir karar alındı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Muş Milletvekili Nuri Yaman, “Eğer Meclis Başkanı ve Parlamento 'hayır biz Kürt halkının temsilcisi olarak, çoğulcu demokrasinin gereği olarak sizi burada görmek istiyoruz' derlerse o konuda alacakları karar onların bileceği bir şeydir. Bizim cevabımız da, 'Kürt sorununun çözümüyle ilgili Kürt halkının özgür iradesiyle beyan ettiği konular eğer Hükümet tarafından ciddiye alınırsa, bu konuda ciddi adımlar atılırsa BDP kapsamındaki çalışmalarda buna katkı sunarız” dedi.
BDP'ye üye olacağını belirten Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise, “Bu parlamentonun ne yapacağını göreceğiz. Parlamentoda olalım olmayalım ama gerçekten sorunun çözümü ile ilgili adım atılırsa biz destek veririz. Sokakların nasıl tetiklendiğini hepimiz görüyoruz. Milletvekilliği bizim için kutsal bir makam değil” dedi.
DTP'liler kırmızı çizgilerini belirlerken, İçişleri Bakanı Atalay'ın Ahmet Türk'ü arayarak, geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra, “Nasıl bir yöntem izleyeceksiniz. Düşünceniz nedir. Ne yapabiliriz” diye sorduğu öğrenildi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.