Kilonuzu dengede tutmak istiyorsanız, iştah açan ve kapatan besinleri bilmeniz yararınıza...
Kiloyu dengede tutabilmenin yolunun "tüketilen besin maddelerini" iyi tanımaktan geçtiğini anlatan Diyetisyen Esra Aran, "İştahınızı açan ve kesen besinleri bilirseniz, kilonuzu dengede tutabilirsiniz" dedi...
Bazı kişiler bir yandan fazla kilolarından şikayet ederken bir yandan da iştahlarını bir türlü dizginleyemezler. Yeme eylemine başladığında adeta hiçbir kuvvet yemenin önüne geçemez. Kilo almamak ve kilonunun korunmaması için doğru beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Alman Hastanesi'nden Diyetisyen Esra Aran, "Kimi besinler vardır ki acıktırır, kimileri de iştah kapatır. Bu nedenle hem iştahını dizginlemek hem de bu sayede kilonuzu kontrol altında tutmak için tükettiğiniz besin maddelerini iyi tanımanız gerekiyor" diye konuştu.
Önünüze her geleni yemeyin
"Gün içerisinde bir türlü doymak bilmiyorsanız, sürekli acıkıyorsanız, kendinize 'dur' diyemiyorsanız ve bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız yapmanız gereken tek şey doğru besini tercih etmektir" diyen Aran, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Çünkü bazı besinler sizin kurt gibi acıkmanıza neden olurken, bazı besinlerde uzun süre tok kalmanızı sağlar. Bu nedenle önünüze her geleni yememeye dikkat edin"
Yemek yerken uzun uzun çiğneyin
İştahı kapanması için besinleri tüketirken iyice çiğnenmesi gerektiğini kaydeden Aran, "Besinler en minik hale geldikten sonra yutma işlemini gerçekleştirin. Yani, hızlı besin tüketimi yerine yavaş besin tüketimini seçin" ifadesini kullandı. Öğün arasında atıştırma duygunusunun da dişleriş fırçalayarak ertelenebileceğini belirten Aran, "Gün içerisindeki su tüketiminize dikkat edin. Düşük glisemik indeks değerine sahip (Örneğin; kurubaklagiller, tahıl ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler gibi) besinleri tercih edin" diye konuştu.
Acıkıyorsanız sebebi var
Alman Hastanesi Diyetisyeni Esra Aran, bazı besinlerin kurt gibi acıktırdığını, bazılarının da uzun süre tok tuttuğunu söyledi. Tuzun iştah açtığını, acı biberin ise doyma hissini engellediğini vurguladı. Aran yumurta, dil peyniri, kepekli makarna ve yulaf ezmesinin iştah kestiğini ve kilo sorunu olanların bolca tüketmesini önerdi.
Kurt gibi acıktıranlar
Acıktıran, iştahı artıran besinlerin bilinmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Esra Aran, bu gıdaları şu şekilde sıraladı:
Tuz: İştahınızın açılmasına yardımcı olur. Tuzlu bir besinin hemen arkasından tatlı bir besin tüketme ihtiyacı hissedersiniz. Bunun nedeni kan şekerinizdeki iniş çıkışlardır. Aşırı tuz tüketiminden uzak durunuz. Kırmızı biber (acı biber): Diğer bir iştah açıcı besin maddesi de acı biberdir. Acı biber tükettiğinizde doygunluk hissinizi anlamanız zor olmaktadır.
Patates: Glisemik indeksi en yüksek besinler arasındadır. Nohut: Midenin temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda iştahı da açar. Tüketimi hafta da 3 porsiyonu(yani 12 çorba kaşığı) geçmemelidir.
Havuç: Glisemik indeks değeri en yüksek sebzelerdendir. Mısır: Glisemik indeks değeri yüksek olan besinlerdendir. Yendikten sonra açlık hissi uyandırır. Diyet esnasında çok fazla tercih edilmemelidir. Tarçın, Greyfurt: İştahınızın açılmasına yardımcı olan diğer besinlerdir.
İŞTAH KESEN BESİNLER
Avokado: Kansere karşı korur. Aynı zamanda yüksek miktarda B6 vitamini içerir. Sardalya: Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Yüksek miktarda protein içermektedir. Balık: yüksek miktarda iyot içerir. İyot, tiroit hormonlarının yapımında kullanılır. Açlık duygusunun oluşumuna engel olur. Yumurta ve dil peyniri: Protein yönünden zengindir. Tok tutucu özelliğe sahiptir.
Kepekli makarna: Lif içermektedir. Tüketildikten sonra hacimlerinin yüzde 20'si kadar genişleme özelliğine sahiptirler.
Esmer pirinç: Glisemik indeks değeri düşük olan besinlerdendir. Kan şekerini dengede tutar. Uzun süre tokluk sağlar.
Brokoli: Krom içerir. İnsülin dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Böğürtlen: Antioksidant yönünden zengindir. Yoğurtla beraber tüketeceğiniz böğürtlen uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
Yulaf ezmesi, Elma, Badem, Ihlamur çayı: İştahınızın kapanmasına yardımcı olan diğer besinlerdir.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.