2006'daki İsrail-Hizbullah savaşının ardından Ortadoğu en yıkıcı ve en geniş katılımlı savaşlardan birine sürükleniyor
Arap liderlerin geçtiğimiz hafta Lübnan'a peşpeşe düzenledikleri beklenmedik ziyaretlerin ve İsrail-Ürdün hattında 'faili meçhul' roket saldırılarının ardından bölgede savaşla beslenen İsrail'in ihtiyaç duyduğu yeni bir çatışmanın ilk kıvılcımı Lübnan sınırında çakıldı. İsrail-Lübnan akerlerinin sınırdaki çatışmasında bir İsrailli yarbay, 3 Lübnan askeri ve bir gazeteci öldü. Her iki taraf birbirini suçlarken farklı iddialar ortaya atıldı.
LÜBNAN'DAKİ İSTİKRARDAN RAHATSIZ
Uluslararası ajanslara göre, İsrail askerleri sınırdaki uluslararası bölgenin Lübnan tarafında yer alan bir ağacı kesmeye başladı. Ağacın kesilmesini engellemek amacıyla Lübnan askerleri havaya uyarı ateşi açtı. İsrail ordusu ise bu ateşe havan topu atışıyla yanıt verdi. Lübnanlı yerel televizyon kanalları da, İsrail sınırında bulunan bir tankın Güney Lübnan'da bulunan bir eve top ateşi açtığını belirtti. İddiaların ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı, çatışmadan Lübnan hükümetini sorumlu tuttu. Açıklamada İsrail'in, İsrail askerlerine ateş açılmasının BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının açıkça bir ihlali olarak gördüğü vurgulandı. Olası bir savaş'ta Lübnan'ın yanında yer alacağı bilinen Suriye dün bunu resmen açıkladı.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, "İsrail'in yapmış olduğu alçak saldırı karşısında Suriye'nin Lübnan'ın yanında olduğunu" söyledi. Suriye Dışişleri Bakanlığından bir kaynak ise İsrail'in Esad, Suudi Kralı Abdullah ve Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman'ın cuma günü Beyrut'ta bir araya gelmelerinden ve Lübnan'daki istikrardan endişe duyduğunu kaydetti. Hizbullah Lideri Nasrallah da yaptığı açıklamada, olası bir İsrail saldırısına sessiz kalmayacaklarını, sert karşılık vereceklerini söyledi. Uluslararası düşünce kuruluşları uzun süreden beridir İsrail ile Lübnan arasında savaş gerekçelerinin varlığını koruduğu, bu kez yaşanacak bir savaşın çok daha geniş katılımlı olacağı konusunda uyarıda bulunuyordu.
1200 Lübnanlı katledilmişti
Lübnan ile İsrail arasındaki ilk kriz 2006 yılında Lübnan'da yerleşmiş Hizbullah Örgütü'nün 12 Temmuz'da 2 İsrail askerini kaçırması ve 8'ini öldürmesiyle başlamıştı. Bunu bahane eden İsrail, Hizbullah'a savaş açtı. 1 ay süren çatışmaların ardından BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı 1701 sayılı karar uyarınca İsrail, birliklerini geri çekmişti. Savaşta en az bin 200 Lübnan'lı hayatını kaybetmişti. Savaşın ardından BM bölgeye UNIFIL olarak bilinen 12 bin kişilik barış gücü konuşlandırmıştı.
Türkiye'ye çatışmayı önle çağrısı
Uluslararası Kriz Grubu, İsrail ve Hizbullah arasında çok daha yıkıcı bir yeni savaş ihtimalinin artmakta olduğu ve bundan sivillerin zarar göreceği uyarısında bulundu. Brüksel merkezli düşünce kuruluşunun "Savaş Tamtamları: İsrail ve Direniş Ekseni" başlıklı raporunda, İsrail'in 2006 yılındaki Lübnan saldırısının ardından bölgede hüküm süren durgunluğun, sadece tarafların yeni savaşın çok daha geniş katılımlı ve yıkıcı olacağını bilmelerinden kaynaklandığı belirtildi. Raporun tavsiyeler bölümünde BM, ABD, Türkiye, Fransa, İsrail, Suriye ve Lübnan'dan alternatif bir temas grubu kurarak tarafların provokatif söylem ve eylemlerden ve güç kullanımı durumunda derhal müdahaleyle krizin büyümesini engellemeleri talep edildi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.