Kürdistan Parlamentosu Başkanı, bakan, milletvekilleri, siyasi parti yöneticileri, Türkiye ve İran Hewlêr Konsolosları, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı tören, "Ey Raqib" marşı eşliğinde yapılan saygı duruşu ile başladı.
Daha sonra konuşan Selahaddin Üniversitesi Rektörü Ahmed Enver Dızeyi, fahri doktoranın önemini ve verilecek kişileri belirleme sürecini anlattı. İsmail Beşikçi'ye fahri doktora verilmesi kararının üniversite yönetiminde oy birliği ile alındığı söyleyen Dızeyi, Hewlêr Kalesi önüne, Beşikçi'nin heykelinin dikilmesini önerdi.
Beşikçi'nin hayatını, eserlerini, İsmail Beşikçi Vakfının kuruluşunu ve faaliyetlerini anlatan video gösteriminden sonra Dizeyi, üniversitenin fahri doktora fermanını okudu ve İsmail Beşikçi'ye cüppesini giydirdi.
İsmail Beşikçi de yaptığı konuşmada, teşekkürlerini dile getirdikten sonra, bilgi, ifade özgürlüğü, akademik faaliyetler, resmi ideoloji ve üniversite vb. konuları içeren kısa ve öz bir açıklama yaptı. "1929'lı yıllar Kürdler için çok önemlidir" diyen Beşikçi, akademisyenlerin "İngiltere, Fransa ve İtalya, 1. Dünya Savaşı sonrasında Irak'ta, Ürdün, Suriye, Filistin ve Lübnan'da manda yönetimleri kurarken, Kürdistanı niye dörde böldüler diye sorması ve cevabını araması" gerekir dedi.
Selahaddin Üniversitesi ve Barzani Yardım Vakfı'nın daveti üzerine Güney Kürdistan'a gelen Beşikçi, önümüzdeki günlerde Hewlêr, Süleymaniye, Duhok ve Zaho'da da konferanslar verecek. (Dengê Azad)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.