İslam dünyasıyla diyalogu artırmayı vaat eden ABD Başkanı Obama'yla alakalı Müslüman dünyasında derin bir hayal kırıklığı yaşanmakta olduğu ortaya çıktı. Dünya çapında yapılan bir ankete göre, Obama'ya güven duyan Müslümanların oranında düşüş yaşandı.
Müslüman dünyasının ABD Başkanı Barack Obama'nın politikalarına duyduğu güvenin hızla düşmekte olduğu ortaya çıktı. İçinde 7 Müslüman ülkenin de bulunduğu 21 ülkede yapılan bir araştırma ABD'nin terörizmle ve ekonomik krizle mücadelesine genel olarak desteğin sürdüğünü ama Obama'nın Müslüman dünyasına yönelik mesajlarının artık eskisi kadar güven oluşturmadığını gösterdi.
Pew Küresel Yaklaşımlar Projesi ve Pew Araştırma Merkezi'nin ABD ve 21 ülkede nisan ve mayıs aylarında yaptığı ankette, 7 Müslüman ülke arasında yer alan Türkiye, Mısır ve Pakistan'da ABD'ye olumlu yaklaşım yüzde 17 oranındayken, Ürdün'de bu oranın yüzde 21 olduğu gözlendi. Müslümanların nüfusun önemli bir bölümünü oluşturduğu ülkelerde ABD hakkında olumlu görüş bildirenlerin oranının Lübnan'da yüzde 52, Endonezya'da yüzde 59 ve Nijerya'da yüzde 82 olduğu tespit edildi. Ancak 7 Müslüman ülkede, Obama'ya güven duyan Müslümanların oranının geçen yıla kıyasla düşüş gösterdiği ortaya çıktı. Anket aynı zamanda Türkiye, Ürdün, Mısır, Endonezya, Lübnan ve Pakistan'da halkın büyük bölümünün ABD'nin bir gün kendi ülkelerine tehdit oluşturabileceği görüşünde olduğunu ortaya koydu. Pew Başkanı Andy Kohut, anketle ilgili olarak, "Müslümanların Barack Obama ile ilgili hayal kırıklığına uğradıkları hissine kapılıyorsunuz." derken, bu durumu, ABD'nin İsrail-Filistin sorununa ilişkin politikasından duyulan hoşnutsuzlukla ve Obama'nın Kahire konuşmasının meydana getirdiği beklentilerle ilişkilendirdi.
Anket yapılan 7 Müslüman ülkesinde, intihar saldırılarının bazen haklı olabileceğini düşünenlerin oranı da belirlendi. Türkiye'de bu oran yüzde 5 iken, Lübnan'da yüzde 39 olarak ortaya çıktı. Müslüman ülkelerin hiçbirinde çoğunluk, El Kaide örgütü ve lideri Usame Bin Ladin'e destek vermedi. İran'ın tartışmalı nükleer programına ilişkin olarak ankete katılan çoğu ülke askerî harekâttan çok ekonomik yaptırımlarla çözüm bulunmasına destek veriyor. Tahran yönetiminin, nükleer silahlara sahip olmasını da Pakistan dışında hiçbir Müslüman toplumu desteklemiyor.
Anketin yapıldığı ülkelerden sadece 5'inde halkın çoğunluğu ABD'nin dış politikasını oluştururken diğer ülkelerin çıkarlarını da dikkate aldığı görüşünü taşıyor. ABD'nin terörizmle mücadele çabalarına ve Obama'nın ekonomik sorunlarla mücadelesine desteğin genel olarak güçlü gözüktüğü anket sonuçları ABD'nin Afganistan'daki varlığına yönelik önemli bir muhalefetin olduğunu ve Irak'ta istikrarlı bir hükümetin kurulacağına yönelik inancın çok zayıfladığını da ortaya koydu. Pew'in anketini, İsrail'in 31 Mayıs'ta Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği, dünya çapında kınanan saldırısından önce yaptığına da dikkat çekildi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.