Lübnan medyasına konuşan Şamhani, "İran'daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Ruhani ise İran'da her eylemcinin yurt dışından emir almadığını belirtti ve "Bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı" diye konuştu.
Ruhani: Tehdit değil fırsat
Ruhani, Pazartesi günü bir araya geldiği milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada protestoların bir tehdit olarak değil, insanların sorunlarını görmek için bir fırsat olarak ele alınması gerektiğini söyledi.
Ruhani, protestocuları sokağa çeken tek şeyin ekonomik sorunlar olmadığını, insanların daha fazla özgürlük istediğini de belirtti.
Ruhani'nin konuşması Pazartesi akşamı yerel saatle 20.00'de devlet televizyonundan yayımlandı.
Öte yandan beş gündür sessizliğini koruyan dini lider Ayetullah Hamaney'in de bir açıklama yapması bekleniyor.
Türkiye: Endişeliyiz, Ruhani'nin sözleri dikkate alınmalı
İran'daki protestolara dair Türkiye'den ilk resmi açıklama ise bugün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı ve 'Endişeliyiz' dendi.
Bakanlık internet sitesine yer alan açıklamada, "Şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz" ifadeleri yer alıyor.
Ruhani'nin çağrılarına destek verilen açıklama metninde, "Cumhurbaşkanı Ruhani'nin halkın barışçıl gösteri yapmaya hakkı olduğu, ancak kanunların çiğnenmemesi ve kamu malına zarar verilmemesi gerektiği yolundaki açıklaması dikkate alınmalı" deniyor ve gelişmeleri dış müdahalelerden kaçınılması yönündeki temenni dile getiriliyor.
Protestolarda ölü sayısı en az 20
28 Aralık'ta ülkenin kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde yüksek enflasyonu protesto etmek için sokağa çıkan göstericilerle başlayan eylemler ülkenin önemli bölümüne yayılmış durumda.
Protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının en az 20 olduğu belirtiliyor.
Aralarında hükümete yakın Fars haber ajansının da bulunduğu haber kaynakları, ülke genelindeki gözaltı sayısının 450'ye ulaştığını aktarıyor.
Pazartesi akşamı yaşanan gösteriler
Polisin, Pazartesi akşamı Tahran'da yoğun güvenlik önlemi aldığı bildirildi.
Mehr haber ajansı, kentte bir taksinin ateşe verildiğini, polisin Enghelab Meydanı'nda toplananları dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı kullandığını belirtti.
Devlet medyası, bir emniyet sözcüsünün, İsfahan yakınlarındaki Necefabad'da açılan ateş sonucu bir polisin öldüğünü, üç polisin yaralandığını söylediğini aktardı.
Reuters haber ajansı, Kahderican kentinde yaşanan çatışmalarda bir polis merkezinin ateşe verildiğini duyurdu.
Sosyal medyada; Bircand, Kermenşah ve Şadegan kentlerinde yeni gösterilerin düzenlendiğine dair paylaşımlar yapıldı. (BBC Türkçe)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.