Türk Dışişleri Bakanlığı gün içinde, ortaya çıkan gerginlik ardından, Musul yakınlarındaki Başika’ya yeni asker göndermeyeceğini söylemiş ancak mevcut askerleri çekmeyi reddetmişti.
Açıklamada şu ifadeler yer almıştı:
“Irak'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda büyük bir hassasiyete sahip olan ve tüm ülkelerden de aynı şekilde davranmasını bekleyen Türkiye'nin, bunu yıpratacak veya zayıflatacak bir adım atmasının düşünülmesi dahi kabul edilemez.
“Bu anlayışla dost ve kardeş Irak makamlarında ve kamuoyunda, abartılı haberler sonucunda oluşan hassasiyet nedeniyle Başika'ya kuvvet intikali tarafımızdan iki gün önce durdurulmuştur."
Irak Başbakanı Haydar El-Abadi, Türkiye’ye askerlerini çekmesi için verdiği 48 saat sürenin dolması ardından bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, "NATO, Türkiye'yi, Irak topraklarından derhal çekilmeye zorlamak için yetkisini kullanmalıdır" ifadesi yer aldı.
Ayrıca açıklamada, Abadi'nin Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le telefonda görüştüğü de belirtildi.
Ankara, Başika'daki eğitim faaliyetlerinin Irak makamlarının bilgisi dahilinde yapıldığını belirtiyor.
Bağdat ise bu konuda kendilerine bilgi verilmediğini söylüyor.
Bir milyon nüfuslu Musul geçen yıldan bu yana IŞİD'in elinde.
Kentin düşmesi IŞİD'in yükselişi açısından önemli bir dönüm noktası olmuştu. Irak hükümetin kenti geri alma çabaları sonuçsuz kalmıştı. (BBC Türkçe)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.