Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan ve hile karıştığı gerekçesiyle oyların yeniden sayımına karar verilen genel seçimler sonrası hükümet kurulamadığı için ülke, "anayasal boşlukla" karşı karşıya kalma riski taşıyor.
Irak anayasasına göre, mevcut parlamentonun 4 yıllık görev süresi 1 Temmuz itibarıyla sona eriyor ancak, meclis aldığı kararla yasama yetkisinin süresini uzattı. Bu karar, "yasal olmadığı" gerekçesiyle hukuki tartışmaları da beraberinde getirdi.
Ülkede bir diğer tartışma konusu ise 1 Temmuz sonrası Başbakan Haydar el-İbadi hükümeti açısından anayasal boşluğun oluşması.
Irak yasalarına göre, parlamentonun görev süresi dolduğu andan itibaren hükümette anayasal boşluk sürecine girileceği ifade edilirken, bazı anayasa hukukçuları buna itiraz ediyor. Ancak Başbakan İbadi, yaptığı basın toplantılarında "anayasa mahkemesi seçim sonuçlarını onaylayana kadar anayasal boşluk söz konusu olmayacak. Hükümet görevine devam edecek." ifadesini dile getiriyor.
12 Mayıs tarihinde yapılan düşük katılımlı seçimlere, özellikle Kerkük ve diğer bazı bölgelerde hile iddiaları gölge düşürmüştü.
Ramazan bayramı sonrası hızlanması beklenen hükümet kurma çalışmaları henüz istenilen düzeyde ilerleyemiyor. Irak anayasasına göre, seçimden birinci çıkan değil, seçim sonrası parlamentoda en büyük grubu /koalisyonu oluşturan taraf hükümeti kurabilecek. Çıkan seçim sonuçları ise hiçbir siyasi tarafın tek başına hükümet kurmasına izin vermiyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.