Irak, Türk Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, Musul’a gönderilen Türkiye askerlerinin çekilmesini istedi.
Irak, Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına gönderilmesinin ardından Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.
Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türk askerleri Bağdat yönetiminin bilgisi olmadan Irak toprağına girmiştir. Irak, Türk askerlerinin varlığını düşmanca bir davranış olarak görüyor” denildi.
Musul’a gönderilen asker sayısı Anadolu Ajansı’na göre 150, Milliyet’e göre 1200, Hürriyet’e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.
Bağdat hükümetinden tepkiler
Irak Cumhurbaşkanı Masum, Türkiye’ye askerleri geri çekme çağrısında bulundu ve Irak Dışişleri Bakanı’ndan gerekli önlemleri almasını istedi.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de ““Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik. Bu Irak’ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir. Türkiye’den komşuluk ilişkisine saygı gösterip derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz” dedi.
Irak Dışişleri’nden ise “Bağdat yönetimi ile koordineli olmadan bir askeri operasyon kesinlikle kabul edilemez” açıklaması yapıldı.
ABD: Haberimiz var
ABD ise Türkiye’nin konuşlandırdığı askerlerden haberdar olduklarını söyledi ancak bu hamlenin IŞİD karşıtı koalisyonun çalışmalarının bir parçası olmadığını belirtti.
ABD’li yetkililer de Irak’a özel kuvvetler gönderileceği açıklamasını yapmış, bu birliklerin Suriye sınırından içeri girip çıkarak IŞİD’e baskınlar düzenleyeceğini söylemişti. Irak Başbakanı İbadi bu açıklamaya tepki göstermiş, "IŞİD’le savaşmak için yabancı askere ihtiyacımız yok" demişti.
Federal Kürdistan Yönetimi
Anadolu Ajansı’na göre, Federal Kürdistan Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye, terör örgütü DAEŞ’le mücadele kapsamında 2014’ün sonlarında Soran ve Kalaçolan bölgelerinde Peşmerge güçlerini eğitmek üzere 2 askeri kamp kurdu. Ayrıca DAEŞ’le savaşacak Iraklı güçleri eğitmek üzere Musul yakınlarında bir askeri kamp kurdu. Türkiye buralarda askeri noktada gerekli desteği sundu. Musul’daki askeri kampın genişletilmesi amacıyla bugünlerde Türkiye’den gönderilen askeri uzmanlar ve gerekli askeri malzemeler bölgeye intikal etmiştir.”
Davutoğlu’ndan açıklama
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk-İş 22’nci Olağan Genel Kurulu’nda şöyle konuştu:
“Söz konusu Başika Kampı Musullu yerel gönüllü kuvvetlerin terörle mücadelesine eğitim desteği vermek amacıyla kurulmuş bir eğitim kampıdır. Neredeyse 1 yıla yaklaşan zamandır burada 2 binden fazla Musullu kardeşime eğitim verilmiştir. Bu eğitim faaliyeti Musul Valiliği’nin talebi ve Irak Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonuyla başlatılmıştır.
“Türk askerinin Musul’a gitmesi ile alakalı medyada yer alan haberlerin maksadı aşan bazı yorumlara yol açtığını görüyorum. Kimsenin yardımlarımızdan yanlış anlamalar çıkarmaması gerekir. Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur, olmaz, olamaz. Türkiye’nin mücadelesi terörle ve terör örgütleriyledir.”
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.