Geçen haftaki yazımızda John Kerry’nin Dışişleri Bakanlığı görevine gelmesiyle birlikte, Washington önümüzdeki dönemde nasıl bir dış siyaset yürüteceğini irdelemeye çalışmış, Kürtlerin durumunu ise bu yazıya bırakmıştık.
Genel olarak bakıldığında Suriye Kürtlerinin durumunda çok da gözle görülür değişiklikler göze çarpmıyor. Hükümetin Abdullah Öcalan ile yürüttüğü görüşmeler çok yakından ve ilgiyle izlenmekte. Genel beklenti Ankara’nın “Müslüman Kardeşler” merkezli ve Kürtlere soğuk bakan tutumunun “İmralı Görüşmeleri” sayesinde yumuşayacağı ve daha olumlu bir karaktere bürüneceği şeklinde. Ayrıca, Türkiye’nin kendi Kürt sorunu çözme konusundaki çabalarının doğal bir parçası olarak Suriye’de de Kürt sorununun çözümüne yönelik yapıcı bir tavır içinde olup, Suriye muhalefeti üzerine kurduğu, Kürt karşıtı baskıları da hafifleteceği beklentisi mevcut.
Kendisiyle görüştüğüm PYD lideri Salih Müslim, Türkiye’nin Kürt sorununun çözümü yönünde atacağı adımların, Suriye’deki Kürtlerin de büyük desteğini alacağı görüşünde. Müslim, böylesi bir durumda Suriye muhalefeti içinde Ankara’nın etkisi altında kalan kesimlerin de daha bağımsız karar alıp Kürtlerle işbirliği yapabileceğinin altını çiziyor.
PYD lideri Müslim, Türk hükümetinin, Kürt sorunun çözümü konusunda Abdullah Öcalan ile görüşmesini çok önemli bulduklarını ve Ankara’nın kendi sınırları içeresindeki Kürtlere tutumunun kendileri için kriter olacağını dile getirip, Suriyeli Kürtler olarak Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirme arzusunda olduklarını söylemekte.
Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (Partîya Demokrata Kurdistanê li Sûrîyê/PDKS) lideri Dr. Abdulhakim Beşar da, İmralı Görüşmeleri konusunda olumlu düşünmekte. Kendisi ile geçenlerde yapılan bir söyleşide Beşar “Türkiye’deki Kürt sorunun şiddete başvurmadan, siyasi diyalogla çözülmesi konusundaki çabaları destekliyor, Türk hükümetinin Abdullah Öcalan ile başlattığı barış inisiyatifini de olumlu bulduğumuzu belirtmek istiyorum” şeklinde konuşmakta.
Hükümet ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerle ilgili sadece Müslim ve Beşar değil, diğer Kürt siyasetçilerinin büyük bölümü de benzer düşünceleri taşımaktalar. Suriye Kürtleri baştan beri Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini zaten her fırsatta dile getiriyorlar. Kürtler arasındaki mevcut beklenti o ki Ankara’nın önümüzdeki günlerde özellikle PYD başta olmak üzere Kürt partileriyle bir araya gelip, yeni bir sayfa açması. Salih Müslim de zaten Ankara ile görüşmeye hazır olduklarını, kendisiyle yaptığım röportajda açıkça dile getirmekte.
Suriye konusunda ABD’nin öncülüğünde çıkan ve İsrail’in Türkiye'den özür dilemesini de sağlayan bir takım hareketlilik kapsamında, Suriye Kürtlerine de önemli bir rol düşüyor. Birçok uzman, Kürtler aktif destek sağlamadan Esed rejimin devrilemeyeceği konusunda zaten hemfikirler ve bu iddia Washington da dahil birçok başkentte yüksek sesle dillendirilmekte. Bu nedenle de Ankara’nın yanısıra, Washington’un da Esed rejiminin yıkılması konusunda PYD ile görüşmeye başlaması güçlü bir olasılık olarak öne çıkıyor.
Devamı için
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.