İstanbul’da gazetecilerin oyuna yasak getirilmesiyle ilgili sorularını yanıtlayan Ekrem İmamoğlu, “Aynı oyun Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış 2014 yılında. Bu oyun Kürtçe olarak aynı o grup tarafından en az 20-30 kez oynanmış. Böyle bir şey olamaz. 3-4 yıldır oynuyorlar. Oyun daha önce Türkçe oynanmış, şimdi Kürtçe oynanacak, ne farkı var? Çok yanlış bir iş, kötü bir tarif yapılmış” dedi:
“Bazı kararlar alınırken elbette masada konuşulan konular bunlar. Bahsettiğimiz ne? Bir Kürtçe oyun, tiyatro oyunu. Yani vatandaşlarımızın talep ettiği ya da bu tarz grupların olduğu ülkemizde, Kürtçe tiyatro oyunu sergileme. Aslında size bir şey söyleyeyim mi, kırmızı bültenle aranan bir terör örgütü üyesinin televizyona çıkıp açıklama yapması serbest ama Kürtçe oyun oynayan bir grubun defalarca oynanmış, Kürtçe bilen vatandaşlarımızın gidip izleyeceği bir oyunu oynatmak yasak, suç. Böyle bir şey olmaz. Devlet aklı denen bir şey var. Devlet aklı, devleti yönetenlerin ortaya koyduğu bir akıldır. O yönetenlerin ortaya koyduğu akıl, sudan ucuz bahaneler, mesnetsiz bahaneler üretemez. O akıl, geçerli, akıllı, hukuka uygun ve kanunlara uygun bir şekilde hareket etme ve ortaya akıl koyma mecburiyetleri vardır. Çok üzülüyorum, sıkıntı duyuyorum bunları görünce. Düşünsenize bu ülkenin koca bakan yardımcısı, milyonluk koca kentin valisi açıklama yapıyorlar. Neymiş efendim, terör örgütü propagandası yapılacakmış. Bu arkadaşlar bu oyunu 20-30 kez Türkiye’nin, İstanbul’un muhtelif noktalarında oynadılar. Bugüne kadar neredeydiniz? Burada eğer bir terör suçu varsa, bu işe müdahale edecek olan sizsiniz, kolluk gücü, idari görevler sizin elinizde. Şimdi akıl mı okuyorsunuz, tahminde mi bulunuyorsunuz, ne yapıyorsunuz? Soruşturma açılacakmış. İnanın, tiyatro deyimiyle, bu kadar komik bir bahanenin son perdesi. Başka bir şey daha söyleyeyim, aynı oyun Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış 2014 yılında. Bu oyun Kürtçe olarak aynı o grup tarafından en az 20-30 kez oynanmış. Böyle bir şey olamaz. 3-4 yıldır oynuyorlar. Dario Fo, dünya edebiyatının önemli bir ismi ve bu oyunu daha önce Türkçe oynanmış, şimdi Kürtçe oynanacak, ne farkı var? Çok yanlış bir iş, kötü bir tarif yapılmış. Yargıya gidecekmiş, gitsin. Yargıda göreceğiz bakalım ne olacak.
K24 muhabirinin, “İBB Kürtçe tiyatro ve etkinliklere bundan sonra yer verecek mi?” sorusuna ise İmamoğlu “İBB 16 milyon insanın belediyesidir. Bu şehirde yaşayan her duyguya, kültürler arası her tür iletişime ortam yaratma mecburiyetimiz vardır. O bakımdan biz, böyle bir sözle geri adım atacak bir yönetim değiliz” yanıtını verdi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.