TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonu’nun asker ve sivil otorite arasındaki koordinasyon eksikliğine vurgu yaptığı rapora itirazı olan üyeler muhalefet şerhlerini komisyona iletmeye hazırlanırken, CHP’li üye Levent Gök’ün, katliama ilişkin kendi raporunu bugün açıklaması bekleniyor. CHP’nin raporunda, şimdiye kadar cevabı aranan dört temel sorunun yanıtının olacağı belirtiliyor. Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde 34 vatandaşın 28 Aralık 2011’de TSK’ya ait F-16 jetleri tarafından bombalanarak hayatlarını kaybetmelerine ilişkin hazırlanan taslak rapor, geçtiğimiz çarşamba günü komisyonda görüşülmüş ve CHP, MHP ve BDP’li üç üyeye karşı AKP’li beş üyenin oyuyla kabul edilmişti.
Gök’ün 61 sayfalık raporu
Katliam için “Kasıt yok. Sivil idare ile askeri yetkililer arasında koordinasyonsuzluk var” denilmişti. 14.5 aydır cevabı aranan “Heron görüntülerini kimin değerlendirdiği, hedef tayinini kimin yaptığı, ‘vur’ emrini kimin verdiği ve hangi istihbarata dayanılarak bombalamanın gerçekleştirildiği” şeklindeki dört temel sorunun yanıtının yer almadığı komisyon raporuna tepki gösteren CHP’li üye Levent Gök, bugün bir basın toplantısı düzenleyecek. Gök’ün toplantıda hazırladığı muhalefet şerhi ve 61 sayfadan oluşan kendi raporundan bahsedeceği belirtildi. Gök’ün ayrıntılı raporunda, komisyonun taslak raporunda yer almayan temel soruların yanıtının olacağı dile getirildi. Gök, toplantı sonunda kendi raporunu basına dağıtacak.
Şerhler yarın komisyonda
Gök’ün hem muhalefet şerhi hem de raporunda, “Hükümet ve komisyonun AKP’li üyeleri, Uludere olayını soğutma ve üstünü örtme gayreti içerisinde. Ancak biz CHP olarak buna alet olmayacağız” ifadelerinin yer alacağı ifade edildi. Raporda, şimdiye kadar toplanan bilgi ve belgelerin yanı sıra, Gök’ün, daha önce talep ettiği, ancak komisyon tarafından yerine getirilmediği için haricen elde ettiği bilgilerin yer alması bekleniyor. Bu arada, komisyonun taslak raporuna itirazı olan üyeler, muhalefet şerhlerini yarına kadar komisyona iletecekler. Rapor daha sonra İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sunulacak ve burada tartışılacak. Rapor en son olarak, TBMM Başkanlığı’na iletilecek. (Taraf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.