Bölgesel gerilim Kürdistan’ı da etkisi altına almış bulunuyor. Siyasal gelişmeler nedeniyle bütün bölge ülkerinde olduğu gibi Kürdistan’da da ciddi iç çalkantılar ve sarsıntılar yaşanıyor.
Ortadoğu’nun yeniden şekillendiği ve Kürtlerin kaderinin yeniden çizildiği tarihsel bu dönemde iç dinamikler arasında kızışan siyasi rekabet artacağa benziyor.
Zira böyle gelmiş olsa da artık böyle gitmiyor. Gitmediği de en çok Hewlêr’de hissediliyor. Hewlêr’in gündeminde anayasa tartışmaları var.
Federal parlamentonun bundan 5 yıl kadar önce yüzde 96 gibi yüksek bir oy oranıyla kabul ettiği ancak, halkın bugüne kadar içeriğinden pek de haberdar olmadığı Federal Irak Kürdistan bölgesi Anayasası etrafında yoğun bir tartışma yaşanıyor.
Goran Hareketi ve Yekgirtu İslami’nin başını çektiği muhalefet anayasada Kürdistan Bölgesel Başkanı’na verilen yetkilerin değişmesini istiyor.
Muhalefet ayrıca iki dönemdir görev yapan Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani’nin anayasa gereği yeniden aday olamayacağını iddia ediyor. Hükümet ise anayasa değişikliğine karşı çıkıyor. Yetkilerinin sınırlandırılması halinde Barzani’nin Maliki karşısında elinin zayıflayacağını söylüyor. Buradan hareketle anayasa değişikliğine karşı çıkıyor.
Hükümet kanadı ayni şekilde Mesud Barzani’nin yeniden seçilmesi konusunda anayasal bir engelin olmadığını da ileri sürüyor. Barzani’nin anayasa yapılmadan önceki görev süresinin sayılamayacağını iddia eden hükümete göre, Barzani anayasa yürülüğe girdikten sonra dörder yıldan iki dönem, yani sekiz yıl görev yapabilir.
Anayasanın yürürlüğe girmesi içinse halk oylamasından geçmesi gerekiyor! Mevcut durumda anayasa yürülüğe girmiş de sayılmıyor. Hükümet buradan hareketle anayasa değişikliği yerine halk oylaması öneriyor. Hewlêr’de hükümetin görüşü ağır basıyor.
Güney Kürdistan’ın yoluna Mesud Barzani’yle devam edeceği anlaşılıyor. YNK’nin de Barzani’nin başkanlığına karşı açık bir tavır alması beklenmiyor. YNK içinde Goran’a destek olanlar olsa da genel eğilim mevcut dengelerin değişmesinden yana değil.
PKK ise ‘yasal sürecin’ gereğin yapılmasından yana bir politika izliyor. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, bir süre önce basına yaptığı bir açıklamada "yasal prosedür neyi gerektiriyorsa öyle olmalı" demişti.
Devamı için
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.