Grup önerisi lehinde söz alan DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, kot taşlama atölyelerinin, bu iş yerlerinde çalışan işçilerin ''silikozis'' denilen meslek hastalığından ölmeye başlamalarıyla Türkiye'nin gündemine girdiğini söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 5 bin silikozis hastası olduğunu ileri süren Tuncel, kot taşlama iş yerlerinin denetimden uzak bir şekilde faaliyet sürdürdüklerini savundu.
Tuncel, silikozis denilen meslek hastalığına yakalananlara iş göremezlik aylığı bağlanması şartlarının kolaylaştırılmasını istedi ve bu hastalığa yakalanan işçilerin yaşadıklarını anlattı. Tuncel, ''Bu drama göz yumacak mıyız, yoksa bir an önce son bulması için tedbir mi alacağız?'' diye sordu.
Öneri aleyhinde söz alan MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, meslek hastalıklarının önlenmesi için öncelikle riskli iş kollarında tedbir alınmasının zorunlu olduğunu belirtti. Özensoy, özellikle ''merdiven altı'' olarak tabir edilen iş yerlerinde kot taşlama gibi işlerde çalıştırılan insanların büyük bir tehlike altında olduğunu ifade ederek, devletin acil olarak önlem almasını istedi.
''KOTLAR BEYAZLIYOR, İŞÇİLERİN HAYATLARI KARARIYOR''
CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da kotların beyazlatılması işleminin, işçilerin hayatlarına mal olduğunu belirterek, ''Kotlar beyazlıyor, işçilerin hayatları kararıyor'' dedi.
İşsizlik nedeniyle bir çok insanın, ucunda ölüm olsa bile bu iş yerlerine gidip çalışmak zorunda kaldığını belirten Soysal, ''Devlet buna seyirci kalamaz. Çalışma standartlarından yoksun iş yerleri kapatılmalı. Çünkü, burada yaşam hakkı ihlal ediliyor'' diye konuştu.
Soysal, bu tür riskli iş yerlerinde sigortasız çalışanların, meslek hastalığına yakalandığında tedavi masraflarının karşılanamadığına da dikkati çekti.
Konuşmaların ardından, DTP'nin grup önerisi reddedildi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.