• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 6 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 1 °C

‘Her an, herkes, her yerde izleniyor’

‘Her an, herkes, her yerde izleniyor’
ABD İstihbaratı’nın izleme skandalı, gün ışığına çıkan belgelerle yeni bir boyut kazandı.

İngiliz ‘The Guardian' gazetesi, ABD'nin dijital casusluk programı X-Keyscore ile ilgili yeni belgeler yayınladı. Yeni belgeler, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) internet kullanıcılarının faaliyetlerini eş zamanlı olarak izleyebildiklerini ortaya koyuyor. 

NSA, kullanıcılar e-postalarını yazar, Facebook ya Twitter hesaplarını günceller ya da arama motorlarına anahtar kavramları girerken izleyip kaydetme amacıyla X-Keyscore adı verilen bir yazılımı kullanıyor. 

‘Kuşkulu davranışlar 300 teröristi ele verdi'

NSA, X-Keyscore yazılımıyla “kuşkulu davranışları” belirliyor. Örneğin Pakistan'da birbirleriyle Almanca haberleşen İnternet kullanıcıları bu sınıfa giriyor. Google'ın harita hizmetini eylem planları için kullananlar da bu kapsamda NSA kayıtlarına giriyor. Belgeye göre, “NSA, X-Keyscore yazılımından yararlanarak 300'den fazla teröristin yakalanmasını sağladı.” 

NSA adına görev yapan Edward Snowden, “Eğer bana bir kişisel e-posta adresi verirsen, oturduğum yerden seni, muhasebecini, bir federal yargıcı hatta Başkan'ı bile izleyebilirim” demişti. Guardian'daki haberde, “son belgeler ışığında Snowden'ın iddiasının gerçeklik kazandığına” dikkat çekildi. 

Guardian haberine 32 sayfalık bir sunum ekledi. NSA'nın kadrolarını eğitmek amacıyla kullandığı belirtilen sunumda X-Keyscore'un özellikleri anlatılıyor. Guardian sunumun “çok gizli” damgalı operasyonların anlatıldığı 4 sayfasını kararttı. 

Rusya ve Çin'deki X-Keyscore sunucuları 

Buna göre X-Keyscore dünya genelinde 500'den fazla sunucu üzerinde çalışıyor. X-Keyscore sunucularının ABD'nin rakipleri olarak bilinen Rusya, Çin ve Venezuela gibi ülkelerde de yer alması dikkat çekiyor. 

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, “X-Keyscore'a erişimin çok sınırlı sayıda yetkiliye mahsus olduğunu” açıkladı. Carney, “sözkonusu programla elde edilen verilere erişme yetkisine sahip kişilerin birbirlerini karşılıklı kontrol ettiğini” vurguladı. 

Hackerlar NSA Başkanı Alexander'ı ‘sıkıştırdı' 

NSA Başkanı General Keith Alexander ise Las Vegas'ta düzenlenen hacker konferansı DefCon'da hackerlardan yardım talep etti. General Alexander'in konuşmasına bir hackerin müdahalesi damgasını vurdu. 30 yaşındaki bilişim güvenliği danışmanı Jon McCoy, NSA Başkanının konuşmasını “özgürlük” diye bağırarak kesti. Keith Alexander bunun üzerine, “Aynen, biz özgürlüğü savunuyoruz” dedi. Jon McCoy ise bunun üzerine “saçmalamayın” diye bağırdı. NSA Başkanı hackerı yatıştırmaya çalıştı. Ancak Jon McCoy bu sefer de “Size güvenmiyorum” diye bağırdı. Konferansı izleyen hackerlardan bir başkası ise “Kongreye yalan söylediniz. Şimdi bize yalan söylemediğiniz ne malûm?” dedi. 

Guardian'ın eski ABD istihbaratçısı Edward Snowden ile Hong Kong'a kaçtıktan sonra, haziran ayında yaptığı söyleşi izleme skandalını ortaya çıkaran süreci başlatmıştı. ABD'nin hakkında çıkardığı arama kararı ve pasaportunu iphtal etmesi, Snowden'in Hong Kong'un ardından geçtiği Moskova'da sıkışıp kalmasına yol açtı. Snowden hâlâ Şeremetyevo Havaalanı'nın transit geçişlere ayrılan ‘yeşil bölge'sinde kalıyor. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89