“Yasaklama kararına konu kitap, SSCB'nin Kürdoloji çalışmaları tarafından derlenen, yazarları arasında M.S Lazarev, M.A Gastratyan, O.İ. Jigalina, Ş.X. Mıhoyan gibi Rusya Bilimler Akademisi, Kürdoloji Çalışmaları ve Doğu Çalışmaları Bölümü gibi akademik kurumlar üyesi yazarların üretimi olan bir tarihi belge niteliğindedir” ifadesinin kullanıldığı önergede Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması için şu sorular soruldu:
“Hükümetinizin tarihten anladığı yalnızca Osmanlı ve Türk tarihi midir?”
“-Avesta Yayınları'ndan çıkan 'Kürdistan Tarihi' adlı kitap neden yasaklanmıştır? Yasaklama gerekçesi olarak hangi dayanaklar gösterilmektedir?
-18 yıl önce yasaklama kararı kaldırılan ve okuyucu ile buluşan kitap hakkında yasaklama kararı verilme sebebi nedir?
-Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sürecinde bu kitabın yasaklanması ne ifade etmektedir?
-Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sürecinde bu kitabın yasaklanması iktidarınızın inkâr ve asimilasyon politikalarını sürdüreceği anlamına mı geliyor?
-Avesta Yayınevinden başka kitaplara da yasaklama kararı verilme sebebi nedir?
-18 yıl boyunca dokunulmayan bu kitaba şu anda bir yasak kararı verilerek Kürt halkına mesaj mı verilmektedir?
-Kürt tarihine dair bilimsel bir kaynak niteliğindeki kitabın yasaklanması ile Kürtlerin tarihlerini unutturmak mı amaçlanmaktadır?
-Kürtlerin tarihine dair kaynak niteliğindeki 'Kürdistan Tarihi' adlı kitabın yasaklanması ile ne gibi bir yarar sağlanması umulmuştur?
-Tarih toplumların geçmiş dönem yaşayışlarına, kültürlerine, siyasi gelişimlerine dair bir bilim olup Kürtlerin geçmişlerini öğrenme hakkı ne amaçla yasaklanmaktadır?
-Hükümetinizin tarihten anladığı yalnızca Osmanlı ve Türk tarihi midir?
-Kitap hakkındaki yasaklama kararının aynı zamanda toplumsal kırılma yaratacağı neden göz ardı edilmiştir?
-Kitap hakkındaki yasaklama kararının kaldırılması için bir girişiminiz olacak mıdır?”
Ne olmuştu?
Kürt Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan ve Avesta Yayınları’ndan çıkan ‘Kürdistan Tarihi’ Ayvalık Sulh Ceza Hâkimliği tarafından yasaklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca Avesta’nın 10 kitabı hakkında daha bilgi istedi. Bir süre önce de yayınevinin 9 kitabı yasaklanmıştı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.