Hackerler başkalarının kişisel bilgilerini alıp bunları paraya çevirmek için yeni saldırı alanlarında geziniyorlar....
Bilgisayar korsanları son dönemde yoğun mesai yapıyor. Websense Security Labs’in ‘kötü niyetli atakları’ gösteren dünya haritasında birinci ve ikinci derecede saldırı alan kırmızı ve turuncu bölgelerde ciddi artış var. Hatta Türkiye kırmızı alarm veren ülkeler listesine girdi. Bunda Türkiye’de internet kullanıcı sayısının 25 milyonları bulmasının büyük etkisi var.
Korsanların amacı başkalarının kişisel bilgilerini ele geçirip bunları bir şekilde paraya çevirmek. Bunun için başta kredi kartı olmak üzere, banka hesap bilgileri ve kimlik bilgilerinin peşine düşen hacker’ların saldırı yöntemleri de internetteki trendleri takip ediyor. Teknoloji dünyasında bilgisayar korsanlarının iyi bir yılı 1 milyon dolar gibi bir kazançla kapattığı konuşuluyor.
Merkezden mesaj
Özellikle gençlerin yaygın olarak kullandığı Facebook, Twitter, Friendfeed ve Youtube gibi siteler şu sıralar hacker’ların ilgisini çekiyor. Kullanıcıya gönderdikleri e-posta mesajlarında kendilerini sosyal ağ sitelerinin merkezi olarak tanımlayan korsanlar ilgili mesaj açıldığında sisteme giriyor. Bu mesajdaki link üzerinden kullanıcıyı Facebook veya Twitter hesabına girmeye yönlendiren hackerlar bu yolla kullanıcı adı ve şifre bilgilerini de ele geçiriyor. Kişisel bilgileri depolalayan hackerlar kullanıcı hesaplarını toplu olarak satabiliyor. Ayrıca kullanıcıların listelenen tüm arkadaşlarına mesaj (spam) göndererek onların bilgisayarlarına da sızmayı deniyorlar.
40 milyonu devirdi
Hacker’lar ayrıca internetten virüs programı yükleyen kullanıcıları da sıkı takipte. İnternette yüzlerce antivirüs programı bulunuyor. Çoğu ‘ücretsiz’ olarak yüklenen bu programlar korsanlar için büyük bir fırsatı beraberinde getiriyor.
Google’da yaptığı basit taramanın ardından kendisini korumak için bu tip programları yüklemek için art arda linkler dizinine ‘tık’layan kullanıcılar bu sırada virüslerin kolayca sisteme sızmasına yol açıyor. Şu ana kadar 40 milyonu aşkın bilgisayara bu yolla girildiği tahmin ediliyor. Piyasada yer alan sahte antivirüs program sayısının 250’nin üzerinde olduğu hesaplanıyor.
Piyasada öne çıkan 5 antivirüs programı
- Avast! Home Edition 4.8*
- Norton Internet Sec. 2010
- McAfee Total Protection
- Kaspersky Internet Sec. 2010
- AVG Internet Security 9.0
* Ücretsiz (avast.com)
Habersiz SMS atan virüs var
3G teknolojisiyle birlikte cep telefonlarından daha çok internete bağlanmak cep’te virüs riskini artırıyor. Bu virüsler telefonlara SMS, MMS veya güvensiz bağlantılarla bulaşıyor. Virüsler, cep telefonlarındaki bilgilerin ele geçirilmesinin önünü açıyor, sistemin çalışmasında sorun çıkarıyor.
Cep’lere bulaşan virüsler, kullanıcının haberi olmadan SMS gönderebiliyor, diğer virüsleri cihaza taşıyabiliyor, cebin bağlandığı bilgisayara bulaşabiliyor. Virüsten korunmak için güvensiz sitelerde gezinmemek, bilinmeyen cihazlardan veri transferi yapmamak gerekiyor.
BİLGİSAYAR KORSANLARINA KARŞI ÖNLEM PAKETİ
BUNLARI YAPMA
Kaynağı belli olmayan e-postaları açmayın
Antivirüs programlarını şirketin web sitesinden yükleyin
Gönderen bilgisi büyük harfle yazılan postalara dikkat edin
Konu başlığında ünlem veya noktalama işaretleri olan postalardan uzak durun
Eklerde “.exe”, “.zip”, “.com” gibi ifadelere sahip dosyaları açmayın
Gelen postada bir site görüntüsü varsa buradaki linke sakın tık’lamayın
Hiçbir site ana ekran görüntüsünü posta olarak göndermez, bu yüzden böylesine ekranların üzerine ‘kulllanıcı adı’, ‘şifre’ bilgilerinizi girmeyin.
BUNLARI YAP
Şifre ve parolaları periyodik olarak değiştirin
Şifrenizi en az 8 haneden oluşacak şekilde belirleyin
Harf ve rakamlardan oluşan, küçük-büyük harfli şifre bloğu oluşturun
Doğum gününüzü, kişisel bilgilerinizle ilgili rakamları şifre olarak seçmeyin
İnternet sitelerine adres çubuğunda ilgili web adresini yazarak girin
İşletim sistemi (Windows) ve güvenlik yazılım güncellemelerini sürekli kontrol edin
- Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz programları güvenli adresten indirin
- Güvenlik duvarı ve antivürüs programı yükleyin.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.