Wall Street Journal Gazetesi'nin 'Uludere'de istihbaratı ABD verdi' iddiasının Genelkurmay tarafından yalanlandığına dikkat çeken Gül, "Bir ülkenin hükümeti, genelkurmayı yazılı bir açıklama yaptıysa ona inanmak gerekir." dedi. PKK'lı zannedilerek kaçakçıların öldürüldüğü olayla ilgili "Uludere konusunda maalesef büyük bir değerlendirme hatası var." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı hukukî sürecin devam ettiğini hatırlatarak net konuştu: "Uludere'de bir karartma yok. Olayın ne olduğu mutlaka ortaya çıkacak".
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Chicago yolunda beraberindeki gazetecilere yaptığı açıklamalar şöyle: Bir ülkenin hükümeti, genelkurmayı yazılı bir açıklama yaptıysa onan inanmak gerekir. ABD ile Türkiye arasında bir istihbarat işbirliği var. Aynı bölgeyi Türkiye de izliyor; bir aşamasını ABD'nin de görmüş olması şaşırtıcı değil. Bu konuda ABD'nin elindeki teknolojik imkânların Türkiye'de aynı şekilde olduğunu söyleyemeyiz. Zaten eksikliği gördüğümüz için bu açığımızı gidermeye çalışıyoruz. Ben bölgeye gittiğimde bu izleme operasyon merkezlerini de ziyaret ettim. Terörist diye şüphelenilen bir insanın çoban olduğunun anlaşıldığına şahit oldum. Uludere konusunda maalesef büyük bir değerlendirme hatası var. Üzüntümüz büyük.
Haberin çıkacağını biliyorduk
Wall Street Journal'daki haberle Türkiye'nin silahlı predatör talebi arasında ilgi kuruyor musunuz?
Wall Street Journal'da böyle bir yazı çıkacağını önceden biliyorduk. Yine bu insansız hava araçları hakkında ama bunların Afganistan veya Pakistan'daki kullanımından doğan yanlışlar işlenir diye düşünüyorduk. Kaç kez o bölgede yanlış yaptıklarını, sivilleri hedef aldıklarını, bu yüzden Afganistan ve Pakistan'la ilişkilerinde sorun yaşadıklarını biliyoruz. ABD'den silahlı pradatör talebimiz çok sıcak. Kongre'de tartışılıyor. WSJ de zaten yazıda sonunda konuyu bu noktaya getiriyor.
Uludere üzerinden 5 ay geçmesine rağmen aydınlatılmaması olağan mı?
Uludere'de karartma yok. Olayın ne olduğu ortaya çıkacak. Hukukî bir süreç bu.
Uludere gibi bir hadisede karar verme süreci nasıl, angajman kuralları nasıldır?
Demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa öyle oluyor. Sınır ötesi veya sınır içinde bir operasyonun nasıl yapılacağı bellidir. Bunun kuralları Dışişleri, Genelkurmay, Başbakanlık arasında önceden çalışılmış ve belirlenmiştir. Bu geneldir, alanı ve nasıl uygulanacağı bellidir. Her bir olay için ve her an için izin olmaz. Bu tür operasyonları yapan birimlerde bir de sivil otorite temsilcisi koymak gibi bir şey olamaz.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.