Çankaya Köşkü'nde akşam da resepsiyon vardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, demokratik açılım süreciyle ilgili önemli mesajlar verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin geleceğine güveninin tam olduğunu belirterek, 'Sorunlarımızı kendi gücümüz, kendi inisiyatifimiz, kendi aklımız, kendi birikimimizle çözebilecek olgunlukta olalım" dedi.
Gül, Çankaya Köşkü'nde verdiği Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda davetli gazetecilerin sorularını cevapladı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 86. yaşını kutladığını anımsatan Gül, "Artık Türkiye onuncu, yirminci, kırkıncı, ellinci yıllarda değil. Her şeyiyle çok olgun" dedi.
Bundan dolayı gurur duyduğunu ifade eden Gül, bu olgunluk sayesinde Türkiye'nin çevresince yakından takip edildiğini ve örnek alındığını söyledi.
Gül, Türkiye'nin yolunda emin adımlarla ilerlediğini dile getirerek, "Bu olgunluğun çeşitli algıları olabilir. Türkiye bunların hepsini aşar. O bakımdan heyecanlanmaya hiç gerek yok" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, asıl heyecanlanılacak konunun Türkiye'ye dışarıdan bakınca güçlü ülke olarak görülmesi olduğunu kaydetti.
"Kaygıya gerek yok"
Her ülkenin olduğu gibi Türkiye'nin de sorunları olduğunu ifade eden Gül, "Kaygıya gerek yok. Sorunları olgunluk içinde kendi gücümüz, kendi inisiyatifimiz, kendi aklımız, kendi birikimlerimizle çözebilecek olgunlukta olalım. Türkiye'nin aydınları, siyasetçileri, bilim adamları, komutanları ve ünü Türkiye'yi aşmış insanları var. Zaman zaman karşılaştığımız sıkıntılı durumları bu birikimle hep beraber aşacağız" dedi.
Demokrasi, insan haklarına saygı, serbest piyasa ekonomisi gibi değerlerin önemli olduğunu vurgulayan Gül, "Bu değerler doğudaysa doğuda, batıdaysa batıda. Ne demek doğu-batı? Demokrasi, insan hakları, şeffaflık, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi değerler kurallarla, yasalarla giderek güçleniyorsa Türkiye'nin doğuda mı, batıda mı olduğu anlamsız" diye konuştu.
AB ile bütünleşmenin Türkiye'nin adeta bir devlet politikası haline geldiğini belirten Gül, Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu yineleyerek, Türkiye'nin yanında olanlara güç katacağını ve kimsenin Türkiye'ye istediği gibi davranamayacağını söyledi.
Demokratik açılım
Gül, demokratik açılımın hareketlendirilmesi için girişimi olup olmayacağına ilişkin soruyu cevaplarken, bu konunun bir anlık, bir günlük, bir konuşmalık iş olmadığını; dinamik bir gelişim süreci olduğunu belirtti.
Gül, konuyla ilgili olarak yeri geldiğinde muhalefetle görüştüğünü de ifade etti.
"Tarihi fırsatın içi sağlıklı dolduruluyor mu?" sorusu üzerine Gül, "Olacak. 'Terör bitti' denecek. Terörün bitmesi için de içinizde ya da komşunuzda silahlı insan kalmayacak" dedi.
Kıbrıs sorunu
Kıbrıs konusuyla ilgili sorular üzerine de değerlendirmelerde bulunan Gül, müzakerelerin ucunun açık olmaması gerektiğini, sınırlı yapılacak görüşmeler sonunda varılacak anlaşmanın referanduma götürülmesi gerektiğini söyledi.
"Biz, bu yılın sonuna kadar bu işin bitmesini arzu ediyoruz" diyen Gül, bitmemesi halinde makul bir sürede tamamlanmasını istediklerini ifade etti. Gül, aksi durumu "Zaman geçirme taktiği gibi oluyor" diye niteledi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.