İngiltere’de yayın yapan Guardian gazetesi, Iraktaki gelişmeler, Federal Kürdistan yönetiminin tutumu ve Türkiye gibi bölgesel aktörlerin Kürt yönetimine olan tavrını konu alan bir makale yayımladı.
Gazete, Irak'ın güneyinde yaşananları bir "felaket" olarak adlandırdı ancak Kürtlerin, uzun süreli hayallerine yaklaştıkça Erbil'de mutluluğun arttığına dikkat çekti.
Haberde, geçmişte ulusal amaçları konusunda çekingen davranan Kürtlerin bugün "yeni bir gerçeklikten" bahsettiği belirtiliyor.
Gazete, Irak Parlamentosu Kürt Ekonomik Komitesi Başkanı Muhama Halil'in sözlerine yer verdi. Halil, "Kerkük nihayet Kürtler için petrol üretecek. 70 yıldır Kerkük'te ürettikleri petrolle, bizi öldürmek için silah alıyorlar. Nihayet kendi petrolümüz var ve bu petrol sadece Kürtlerin olacak" dedi.
Suriye, Türkiye, İran ve Irak'ın Kürtlerin özerk bölge yönetiminden memnun olduğu fakat bir Kürt devleti kurulması yönündeki bir açıklamanın özellikle Türkiye'yi rahatsız edeceğinin iddia edildiği yazıda, Kürtlerin bölgede ikili bir strateji izlediğine dikkat çekildi.
Federal Kürdistan Yönetiminin bir yandan Türkiye'yle yakın ilişkilerini sürdürürken diğer yandan Bağdat'ın sınırlarını zorladığı iddialarına yer veren yazıda, “Bugün Kürtler, Kerkük'teki petrol üzerinde haklarını ileri sürmek ve çıkarlarını korumak konusunda her zamankinden daha kararlı görünüyor” ifadeleri kullanıldı. (BBC Türkçe)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.