• BIST 9628.56
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin 8 °C

Grip tedavisinde antibiyotik kullanılır mı?

Grip tedavisinde antibiyotik kullanılır mı?
Antibiyotiklerin, dünya genelinde salgına yol açan A(H1N1) gribi başta olmak üzere, nezle ve grip tedavisinde etkili olmuyor.

Antibiyotiklerin, dünya genelinde salgına yol açan A(H1N1) gribi başta olmak üzere, nezle ve grip tedavisinde etkili olmadığı, bu hastalıklarda söz konusu ilaçların doktor tavsiyesi dışında kullanılması halinde yan etki ve direnç geliştiği bildirildi.

 Sağlık Bakanlığı'nın, "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" nedeniyle hazırladığı broşürlerde, akılcı antibiyotik kullanımı, antibiyotik direnci, nezle ve gripte antibiyotik kullanımının sakıncalarına dikkat çekildi.

Buna göre, özellikle A(H1N1) salgını için hastaların kendi kendine antibiyotik tedavisi uygulamamaları önerilirken şunlara dikkat çekildi:

-Antibiyotikler, A (H1N1) dahil olmak üzere virüslere karşı fayda sağlamaz, salgının ve diğer virüslerin başkalarına bulaşmasını önlemez.

-Yanlış sebeplerle örneğin grip için alınan antibiyotikler size hiçbir fayda sağlamaz, ishal gibi yan etkileri olabilir ve bakterilerdeki antibiyotik direncini artırır. Bunun sonucunda gelecekte antibiyotiğe ihtiyaç duyduğunuzda artık fayda sağlamazlar.

-Bakteriyel akciğer enfeksiyonları bir grip komplikasyonudur. Buna A(H1N1) enfeksiyonu da dahildir. Bu türden komplikasyon görülen hastalar yalnızca doktorları tarafından öngörülen uygun antibiyotik tedavisinden fayda görürler.

-Antibiyotik almadan önce her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uyun. Gribe yakalananlara şu durumlarda doktora başvurmaları önerildi: -Belirli bir risk grubundaysanız,

-Astım, KOAH, şeker, kronik kalp ve böbrek ve kanser gibi hastalığınız varsa,

-Gebeyseniz, -Ciddi belirtiler gösteriyorsanız, bunlarda iyileşme olmuyorsa ya da kötüleşme varsa.

Antibiyotik direnci nedir?

Antibiyotik direnci, bir antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya çoğalmasını durdurma özelliğini kaybetmesi anlamına geliyor. Dirençli bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ederken, hastalığın daha uzun sürmesine ve hatta ölüme yol açabiliyor.

Dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde daha ciddi yan etkileri olabilen ve daha pahalı başka antibiyotikler kullanılıyor. Dirençli bakteriler hastanın durumuna bağlı olarak idrar yolu, akciğer, cilt ve kan dolaşımı enfeksiyonlarına yol açabiliyor.

Dirençli bakteriler nedeniyle hastanede yatan hastalar, yatırılma sebeplerine bağlı olmayan dolaşım sistemi, cerrahi bölge ve kan dolaşımı, kalp kapağı enfeksiyonları açısından da risk altında bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89