TAEK, son iki yılda 3 kişinin kanser olduğu ve bir hemşirenin de düşük yaptığı GATA’da radyasyon sızıntısı belirledi. Radyoloji Bölümü’nün duvarlarıyla kurşun kaplamasının standart dışı olduğu anlaşıldı.
Gülhane Askeri Tıp Hastanesi'nde (GATA) 3 görevlinin kansere yakalanması ve bir hemşirenin de düşük yapmasından sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) yaptığı denetimde radyasyon sızıntısı belirlendi. Radyoloji Bölümü'nün anjiyografi odasında bulunması gereken kurşun kaplamaların yaptırılmadığı rapor edildi. Sızıntıyı akciğer kanserinden ölen Radyoloji Baş Teknisyeni Fehmi Çolak'ın kendisinde ölçüm yaparak belirlediği öğrenildi. Radyasyon içeren bölümlerde duvarlarının kalınlıkları ve kurşun kaplamaların standarda uygun olmadığı belirtildi.
TAEK, GATA'YI YAZIYLA UYARDI
TAEK'in GATA Radyoloji bölümünde yaptığı denetimde bazı bölümlerde radyasyon güvenliğinin olmadığı belgelendi. TAEK Radyasyon Sağlığı veGüvenliği Dairesi Başkanı Dr. İsmail Hakkı Arıkan tarafından,AnkaraGATA'ya gönderilen denetim yazısında duruma dikkat çekildi. TAEK'in yazısında radyoloji kliniğinin bir çok bölümünde radyasyon güvenliğinin standartlarauygun olmadığı belirtiliyor.
İKİ YILDA 3 KANSER VAKASI
Son 2 yılda radyoloji kliniğinde toplam 3 personelin kansere yakalandığı, bir hemşirenin de düşük yaptığı öğrenildi. Ocak ayında Radyoloji Kliniği Baş Teknisyeni Fehmi Çolak akciğer kanserinden hayatını kaybetti. Başteknisyen Çolak'ın hastalıktan vefat etmeden önce röntgen odalarında ölçüm yaparak radyasyon kaçağı olduğunu, odaların duvar kalınlıklarının ve kurşun kaplamalarının standartlara uygun olmadığını saptadığı ifade edildi.
DUVARLAR İNCE VE KURŞUN YOK
Radyasyon Güvenliği Tüzüğü ve Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği hükümleri gereğince 8 ve 22 Nisan tarihinde TAEK tarafından yapılan denetimlerde vahim nitelikte radyasyon kaçağı belirlendi. Durum rapor haline dönüştürülerek bir yazıyla 4 Mayıs'ta GATA'ya bildirildi. Anjiografi odasındaki Anjiyo cihazı için alınan çevresel ölçüm sonucunda anjiyo cihazına ait hasta giriş kapısı kapalı konumdayken kapı kanatlarının birleşim yerlerinin 2 mm kalınlığında kurşun ile kaplanması gerekirken bunun yapılmadığı belirlendi.
Ayrıca anjiyo odasının karşısındaki rapor değerlendirme odasının kapısının ise kullanıma kapatılması talep edildi. Atom Enerjisi Kurumu ayrıca kurum personelinin radyasyon konusundaki bilgisizliğinden hareketle ilgili yerlerde çalışan personele radyasyon ve radyasyondan korunma konularında hizmetiçi eğitim verilmesi ve bunun kayıt altına alınmasını istedi.
22 TEMMUZ'A KADAR DÜZELTİN
Radyasyonla çalışan personelin uyması gereken yerel kuralların tek tek hazırlanarak, her bir cihazın bulundurulduğu veya kullanıldığı laboratuarlarda çalışanların göreceği biçimde asılı bulundurulması uyarısı yapıldı. Radyasyon sızıntısı belirlenen bölgelere işaret eden TAEK, eksikliklerin giderilmesi için GATA'ya 22 Temmuz 2011 tarihine kadar süre verdi. (Star)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.