SP lideri Numan Kurtulmuş, Mahmur ve Kandil'den gelen 34 PKK'lının serbest bırakılmasına tepki gösterdi...
SP lideri Kurtulmuş, PKK'lıların serbest bırakılmasını eleştirdi: Öyleyse gariban Hülya Avşar'ın suçu neydi? 'Kürtlerin hakkı korunsun' dedi diye, apar topar mahkeme emri çıkarıldı. Bu çifte standarttır
Saadet Partisi'nin genç Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Habur Sınır Kapısı'nda yaşananların ardından Türkiye'deki gergin havadan büyük endişe duyduğunu söyledi. Genel Başkanlık'ta bir yılı tamamlayan Kurtulmuş ile son yaşananları konuştuk.
- Habur'da yaşananlarla başlayalım.
Süreç yanlış ve eksik yönetiliyor. 'Anayasa değişikliği yapılmazsa top taca atılmış olur' dedik. Haklı olduğumuz ortaya çıktı. PKK'lıların gelişleriyle başlayan süreçte hükümet topu taca atmakla kalmadı, topu ayağından çıkardı. AKP 'İstediğimi yaparım çoğunluk bende' diyerek muhalefete kapıyı kapadı; MHP ve CHP uzlaşmaz tavırla katkı sağlamadı; DTP ise 'Apo'yu muhatap almazsanız sorun çözülmez' diyerek çözüm istemediğini ortaya koydu.
ÇİFTE STANDART
- Peki, ne yapılmalı?
Sorunun Türklerin gururunu ve Kürtlerin onurunu koruyacak bir kararlılıkla çözüleceğine inanıyoruz. Dağda kimse kalmamalı. Ama dağdan inen teröristlerin kahramanlar gibi karşılanması Türkiye'de olağanüstü gerilimleri körüklüyor. Süreç, sonuç alınmadan noktalanırsa en büyük zararı Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan Kürt halkımız görecek.
- Dönenlerin Meclis'e getirilmesi tartışmasına ne diyorsunuz?
Çok yanlış. Öcalan muhatap alınarak sürece bir katkı sunulamaz. Çözüm adresi TBMM'dir. Ama dört parti de bu meseleyi Parlamento'da değil sokakta çözmeyi tercih etti. Fevkalade ciddi yanlışlıklar oldu. Hakim ve savcılar, özel statülü bir mahkeme gibi gidip dağdan inenleri karşıladı. Ama Ceylan Önkol ölünce savcılar olay yerine gitmedi. Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmak için gelenler, 'Pişman değilim, Sayın Öcalan istedi' diyor. Bunlar ifadelerden çıkartılarak affedilme sürecine giriliyor. Gariban Hülya Avşar'ın suçu neydi? Avşar sürece ilişkin, 'İyileştirmek lazım, Kürtlerin hakkını koruyacak bir süreç olmalı' dedi diye, apar topar mahkeme emri çıkarıldı. Bu çifte standarttır. Kamu vicdanını yaralıyor. Adalet mekanizmasından beklenen hızlı ve tarafsız karar vermesidir.
- Fethullah Erbaş, Necmettin Erbakan'ın aracılarla Öcalan'la görüştüğünü açıkladı...
Bilmiyorum. Ancak Sayın Erbaş, RP milletvekili olarak kaçırılmış 13 askerimizin geri getirilmesi sırasında önemli bir rol oynadı.
- DTP'ye giden seçmeniniz geri döner mi?
Ben bu süreçte bir saniye oy hesabı içinde olmadım. Kim bu hesap içinde olursa kendisi kaybeder ve tarih önünde mahkum olur. Siyasete katılanların bir takım siyaset baronları gibi, milletin oyların üzerinden hesap yaparak iktidar değiştireceği bir alan değildir. Bölgede üçüncü partiyiz ama tek oy almamış olsak da aynısını söylerdim.
İMRALI BOŞLUĞU DOLDURUR
'Hükümet şimdiye kadar süreci yönlendirdiğini söyledi ama elinde 3 cümlelik dahi yol haritası yok. Hükümet, 'Efendim yol haritamız yok zaman içinde oluşacak' diye yola çıkamaz. Bu kadar kararsız, yalpalayarak yol aldırsanız sürece başkaları müdahil olur. Projenizi ortaya koyamazsınız İmralı boşluğu doldurur.
VEBALİ GERENLERİN BOYNUNA OLUR
SAKARYA Üniversitesi'nde bir programa katıldım. Gençler gerilimli ortamın içinde. Bu büyürse vebali, sözleriyle böyle çatışmalara neden olan herkesin boynunda olur. Başbakan'ı, parti başkanlarını ve özellikle bu süreçte DTP'yi aklıselime davet ediyorum.
MİLLİ GÖRÜŞ'ÜN 2. FUTBOLCUSU
Yıllardır her pazar, İstanbul'daki grubuyla futbol oynuyor Kurtulmuş, Genel Başkanlık sonrası buna son vermek durumunda kaldı. 'Ankara'ya alıştığımı hissediyorum' diyen Kurtulmuş'un ailesi de önümüzdeki yıl Başkent'e taşınacak. Kurtulmuş'un eşi Sevgi Kurtulmuş da kendisi gibi öğretim görevlisiydi. Ancak Sevgi Hanım başörtüsü nedeniyle üniversiteden ayrılmak zorunda kaldı. Milli Görüş camiasında Sevgi Hanım çok seviliyor.
CEMAATLER DAHİL EDİLMEDİ
- Açılımda cemaatlerin fikrinin de alınmasını istemiştiniz değil mi?
Evet ama tartışma DTP ve PKK bölgenin tek temsilcisiymiş gibi yürütüldü. Bölgede yıllardır faaliyet gösteren manevi merkezler var ama DTP'nin dışında kimsenin görüşü yokmuş gibi, bu merkezler sürece dahil edilmedi. Tillo, Menzil, Hizan gibi merkezlerde halkın manevi önderleri üzerinde neler düşündüğü üzerinde yoğunlaşılmadı.
- DTP içinde de 'Ilımlılar' ve 'Radikallerin' görüş farklılığı yaşadığı anlaşılıyor...
Dağdan gerilla kıyafetiyle iniyorsunuz, muzaffer bir ordunun askerlerini karşılar gibi karşılanıyorsunuz. Bunları bölgede yaşayan Kürt kökenli vatandaşların büyük bölümünün onaylamadığını biliyoruz. Açık ki DTP seçmen tabanında sürecin sakin, makul sürdürülmesini isteyenler var. Çünkü en büyük zararı onlar görmüşler. Ama DTP içinde bir grup, fevkadale radikal ve rijit bir tavır içinde. Çözüm yerine siyasal prim elde etmeyi önceliyorlar.
SONU ANNAN PLANI'NA BENZER
- Ermeni açılımı Azerbeycan'la ilişkilerimizi gerdi. Siz ne düşünüyorsunuz?
'Ermenistan'la meselelerimiz çözülsün, sıfır problem' gibi bir istek var. Ama muhataplarınızın da sıfır problem istemesi lazım. Aksi durumda bu, 'Ben siyasi taviz vermeye hazırım' anlamına gelir. Ermenistan'da bir kıstası var, Yukarı Karabağ işgalinin sona erdirilmesi. Ama Türkiye, Ermenistan sınırını canı sıkıldığı için değil, Karabağ işgal edildiği için kapattı. Yeni dostlar edinelim ama Azerbaycan halkını küstürmeye kimsenin hakkı yok. Maalesef sonu Annan Planı'na benzeyecek. TBMM'de kabul edilen protokol, Ermenistan'da reddedilerek Türkiye barış dilenen bir ülke durumuna düşürülecek. Neden Azerbaycan'la süreci beraber yürütmüyorsunuz? Sanki ortada Azerbaycan gibi bir devlet yok, sanki bu devletle bizim hiç ilişkimiz yok gibi davranıyorsunuz. Alaşılır değil.
- Şehitlikteki Türk bayrağının indirilmesine tavrınız nedir?
Şartlar ne olursa olsun son derece ağır bir tepki. Azerbaycan'ın da akılcı davranmasını tavsiye ederiz. Bursa'daki milli maçta Azeri bayraklarının yasaklanması yanlıştı. UEFA size ceza verecekse bile Türkiye'nin bu cezayı göze alması gerekirdi. Azeri bayrağını yasaklamak yerine bu ceza göze alınmalıydı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.