Bu yıl Avustralya’da gerçekleştirilern G-20 liderler zirvesi sona erdi. Brisbane kentinde gerçekleştirilen zirvede, gayri safi yurt içi hasıla, Rusya-Ukrayna krizi ve Afrika’daki Ebola krizi konuşuldu.
Liderler 2018 itibariyle ülkelerinin gayri safi yurt içi hasılalarını yüzde 2,1 oranında arttırma hedefini kabul etti. Bu küresel ekonomide 2 trilyon dolarlık bir artış anlamına geliyor. G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturuyor.
Avustralya Başbakanı Tony Abbott yapılacak düzenlemelerin milyonlarca kişiye istihdam yaratacağını söyledi. Abbott, kadınların küresel ölçekte iş gücüne katımını arttırma ve çokuluslu şirketlerin vergilerden kaçınmasını engellemek için yapılan planların altını çizdi.
Liderler zirvenin ardından yayınlanan ortak bildiride iklim değişikliği konusunda güçlü bir eylem planı uygulama konusunda da anlaştı. Bildiride G20 ülkelerinin batı Afrika’daki ebola salgınını sonlandırmak ve Ebola’nın orta vadeli ekonomik ve insani maliyetlerini karşılamak için ellerinden geleni yapacağı sözünü verdi.
Zirveye Ukrayna krizi nedeniyle Rusya ve batı ülkeleri arasındaki soğukluk damgasını vurmuştu.
Zirveye katılan liderlerin eleştiri oklarının hedefi olan Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin zirveden erkenden ayrıldı. Zirvenin “yapıcı ” geçtiğini söyleyen Putin erken ayrılışının nedenini uykuya ihtiyacı olması olarak gösterdi.
Ruysa Devlet Başkanı, zirvenin Ukrayna krizini çözmek için iyi bir şans olduğunu söylemiş ve batı ülkelerinin Moskova’daki krizdeki rolünü kınayan açıklamalarını reddetmişti.
ABD Başkanı Barack Obama Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı milislere silah sağlayarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylemiş, Moskova’nın tutumunu değiştirmedikçe ekonomik izolasyon politikalarının süreceğini belirtmişti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.