Türkiye’de ağırlaşan PKK sorununun yurt dışında dikkat çekiyor. Financial Times gazetesi, Türkiye’nin “Kürtler ile olan ihtilafının ülkenin karşı karşıya bulunduğu meydan okumalara eklendiğini” savunduğu haber analizinde “İşler, yıllardır o kadar kötü olmamıştı” değerlendirmesini yaptı.
“Türkiye’nin Kürtler ile ihtilafı meydan okumalara eklendi” görüşünü başlığa çıkarttığı haber analizinde “uzun zamandan beri umulan yakınlaşmanın gerçekleşmediğini” de belirtti.
Gazete şunları yazdı:
“Şimdi, Türkiye’nin politikacılarının, 30 yılda 30-40 bir insanın hayatını kaybettiği, ülkenin en büyük sorunu olan Kürt sorununa çözüm bulmaları gereken dönem olarak görülüyordu. Bunun yerine işler, yıllardır o kadar kötü olmamıştı”
“ŞİDDET 1999’DAN BU YANA O KADAR BÜYÜK OLMAMIŞTI”
Haberde binlerce askerin güneydoğuya konuşlandırıldığına, Başbakan Erdoğan’ın 500 PKK’lının öldürüldüğünü söylediğine, ordunun da beş ayda 88 askerin hayatını kaybettiğini açıkladığına dikkat çekilirken “1999’da Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından bu yana şiddet hiçbir zaman o kadar büyük olmamıştı” değerlendirmesi yapıldı.
İngiliz gazetesi, KCK hakkındaki soruşturmanın 8 bin kişinin tutuklanmasına neden olduğuna da işaret ettikten sonra “Birdenbire meydana gelen bu değişimin nedenleri, Suriye’deki kaosun çok ötesinde” dedi.
Geçen yıl seçimi “kolayca” yeniden kazandıktan sonra Erdoğan’ın yeni bir anayasa sözünü verdiğini, “Kürt hakları için seleflerinin hepsinden daha fazla yapan Erdoğan’ın PKK ile gizli müzakerelerini de başlattığını” kaydeden gazete, buna karşın PKK ile görüşmelerin seçimden bu yana kesildiğini, hükümetin PKK’yı yeniden şiddete yönelmekle suçlarken başkalarının da 2014’te cumhurbaşkanlığına hazırlanan Erdoğan’ın “giderek artan milliyetçi tutumu”ndan söz ettiklerini kaydetti.
Haberde bu bağlamla Erdoğan’ın MHP ile işbirliğini artırdığı, TBMM’nin yeni dönem açılışından sonra ilk adımlarından birinin bazı BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmak olacağı spekülasyonlarının yoğunlaştığı vurgulanırken de “Kürt parlamenterlerinin parlamentodan cezaevine apar topar götürüldükleri son defa, çatışmaların en üst düzeyine çıktığı 1994’te oldu” denildi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.