Ortadoğu'nun, bir baştan diğerine, içinde bulunduğu kargaşaya rağmen, Türkiye'nin uzunca bir süre Arap dünyası için bir istikrar kaynağı, ılımlı ve modern İslam'ın yol göstercisi gibi göründüğünü yazan Financial Times'a göre Türkiye artık bu konumunu kaybetmiş bulunuyor.
Gazeteye göre, "Bu yaz cumhurbaşkanlığına yükselmeden önce, on yıl boyunca Türkiye'ye başbakan olarak hükmeden Recep Tayyip Erdoğan, ülkesini krize sokma riski alıp bir zamanlar Türkiye'nin huzursuz Kürt azınlığına verdiği barış girişimi sözünü toprağa gömüyor."
Makalede, buna en yakın nedeninin IŞİD kuşatması altındaki Kobani olduğu ileri sürülüyor ve "fanatikler yetersiz silahlara sahip akrabalarını katletmek için ilerlerken Türk tanklarının kayıtsız bir şekilde seyretmesi Türkiye Kürtlerini delirtti" yorumu yapılıyor.
Gazeteye göre PKK'nın 18 ay önce ilan ettiği ateşkes "yıpranıyor"
Financial Times, Erdoğan'ın ilk başta Türkiye Kürtlerine "bir ölçüye kadar özerklik" verme düşüncesinde olduğunu ve aynı zamanda Irak'taki "yarı bağımsız" Bölgesel Kürt Yönetimi ile kuzey Suriye'de kurtarılan Kürt bölgelerini "Türk etki alanına" çekmeye çalıştığını hatırlatıyor ve "Geçen yıl Türkiye'nin NATO müttefikleri bunun Suriye ve Irak'ın bütünlüğünü tehlikeye sokmasından korkmuştu" yorumunu yapıyor.
Gazeteye göre, bu yıl her iki ülkenin de parçalanması ve sınır ötesinde IŞİD'in patlak vererek burada bir boşluk yaratması üzerine NATO müttefikleri Türkiye'den Kürtlere yardım edip bölgeye istikrar kazandırmasını istiyor.
Financial Times'a göre Erdoğan'ın Türkiye'nin Kürt sorunu olduğunu "cesaretle" itiraf etmesinden çok önce Kürt sorununu sıkı bir şekilde inceleyen Türkler, şu andaki liderlerin Ankara'nın anlaşma yapabileceği son kuşak Türk Kürt liderleri olduğunu söylüyor.
Financial Times'daki yazı şöyle devam ediyor:
"Dahası, bunun tüm Kürtler için bir dönüm noktası olacağı inancıyla Iraklı Kürt liderler de Türk barışını beslemeye çalıştı. Alternatifi radikal bir umutsuzluk döngüsü olacaktır."
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.