195 ülkenin değerlendirildiği raporda 86 ülke özgür, 59’u kısmen özgür, 50 ülke ise özgür değil kategorisinde yer aldı. Son 10 yılda 105 ülkede özgürlüklerin azaldığını gösteren raporda, Türkiye ‘kısmen özgür’ olarak nitelendirildi.
Raporda, geçen yıla göre, sıralamada gerileyen Türkiye’de, muhalefetin, sert hukuk yöntemleriyle bastırıldığı ve acımasız hukuk uygulamalarının arttığı savunuldu.
Gerilemenin nedenleri arasında, ''Kürd militanlarla hükümet arasında çatışmaların yeniden başlaması; IŞİD’in terör saldırıları ve seçimler sonrası muhalefet üyeleri ve medyasının, hükümet ve destekçileri tarafından sürekli taciz edilmeleri'' sayıldı.
Avrupa Birliği’nin 2015’e damgasını vuran mülteci krizi ile başa çıkamadığını da yazan Freedom House, kriz üzerinden Türkiye’yi eleştirmeyi sürdürdü. Raporda, mülteci akınını durdurması karşılığında üyeliği tekrar gündeme getirerek, AB’nin Türkiye'nin baskıcı faaliyetlerine göz yumduğu belirtildi.
Rapora göre mülteci krizi ve terör olayları, Avrupa’nın temel ilkeleri olan özgürlük, dayanışma ve insan haklarına saygıyı da test etti ve 2015, büyük demokrasilerde yabancı düşmanlığının tetiklendiği bir yıl oldu.
Freedom House, ABD'yi de eleştirdi. Raporda, ABD'de, Avrupa'daki gibi bir terör ve mülteci krizi yaşanmamasına rağmen, ırksal ve etnik bölünmenin derinleştiğine, fiili olarak okul ve yerleşim alanlarının ayrışmış olduğuna ve İslamofobi ve polis şiddetinin arttığına dikkat çekildi.
Freedom House, küresel anlamda en çok gerilemenin, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü alanlarında gerçekleştiğini açıkladı.
ÖZGÜRLÜKLER 5 YILDIR GERİLİYOR
Rapor Türkiye’de özgürlüklerin son 5 yılda gerilediğini gösteriyor. Raporda ayrıca siyasal haklar ve sivil haklar 1’den 7’ye kadar puanlandı. 1 en yüksek 7 ise en düşük puan olarak kabul edildi. Türkiye geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da siyasal haklardan 3 ve sivil haklardan 4 puan aldı.
Freedom House’un basın özgürlüğü raporunda ise Türkiye, 'özgür değil' katagorisinde yer almıştı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.