Le Telegramme – Ankara - Türkiye Cumhurbaşkanının Ziyaretinde Avrupa Konusunda Geçiş Yok. Nicolas Sarkozy ve Abdullah Gül, Ankara'nın AB'ye Katılımı Konusunda Görüş Ayrılıklarını Aşamadılar.
Fransa'dan yayın yapan Le Telegramme gazetesinin 10 Ekim 2009 tarihli internet sayfasında, yayımlanan habere göre; gerilimleri düşürme isteğine rağmen, Türkiye Cumhurbaşkanının ziyareti, iki ülkeyi ayıran temeldeki görüş ayrılığını ortadan kaldırmadı. Nicolas Sarkozy ve mevkidaşı Abdullah Gül cuma günü Paris'te, Fransız Cumhurbaşkanının inatla reddettiği, Türkiye'nin AB'ye katılımı konusundaki anlaşmazlıklarını tespit ettiler. Bu durum, Seine nehri kıyısında üç gün süren ziyaretin neticesidir.
Nicolas Sarkozy'nin, 2007'de seçilmesinden bu yana iki yönetici arasındaki ilk karşılaşma, Grand Palais'de, Fransa'da Türk Mevsimi etkinliklerinin önde gelen sergisi, "Bizans'tan İstanbul'a"nın açılışıyla başladı ve Elysee'de bir iş yemeğiyle devam etti. Elysee'den bir danışmanın yaptığı açıklamaya göre "bu, bütün sorunların bir iş birliği anlayışı çerçevesinde ele alındığı bir yemek" oldu. Danışman, "Nicolas Sarkozy, hassas konuda hakkında, Fransa'nın tutumunu çok dürüst bir şekilde hatırlattı", açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı geçen hazirandaki Avrupa Parlamentosu seçimleri kampanyası çerçevesinde, Avrupa'nın "sonu olmayan bir şekilde genişlemeyle kendini seyreltmeyi" durdurması gerektiğini ve 71 milyon nüfuslu Müslüman bir ülke olan Türkiye'nin "AB'ye üye olmak için gereken istidada sahip olmadığını" tekrar etmişti. Gün içerisinde daha önce Abdullah Gül, katılım müzakerelerinin sonuna kadar sürdürülmesi gerektiğini savundu. Gül, "Türkiye Avrupa normlarına uyumlu hale geliyor, Türkiye'nin değerlendirmesini sürecin sonunda yapmak gerekir" dedi.
Ermenistan'la Anlaşma
Bununla beraber iki yönetici, "bu konunun iki ülke arasındaki ilişkilerin tamamını zedelememesi gerektiği konusunda" uzlaştı. Nicolas Sarkozy, böylece sivil-nükleer konusunda bir Türk-Fransız iş birliği teklifinde bulundu. Bir adım da Abdullah Gül'den geldi ve Gül, 2014'te Orta Asya'yı Avrupa'ya bağlaması beklenen Nabucco boru hattı projesine bundan böyle Fransız şirketlerinin de katılımının beklendiğini söyledi. Ermeni soykırımının Fransız parlamentosu tarafından kabul edilmesinden dolayı öfkeli olan Ankara'nın bir vetosu sonrasında Fransız gaz şirketi Gaz de France, bu projeye katılmaktan vazgeçmişti. Çok hassas olan bu soykırım konusu hakkında da Nicolas Sarkozy, önceki gün İsviçre'de Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi hedefleyen bir anlaşmanın imzalanmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.