Grevlere yol çalışanlarından, deniz işçilerine, öğrencilerden polise kadar herkes katılıyor. Ülkenin 6 büyük sendika konfederasyonu ve öğrenci sendikalarının çağrısı ile ülke genelinde Salı günü büyük bir yürüyüş düzenledi. Paris, Nantes ve Rennes kentlerindeki gösterilerde bir grup genç polisle çatıştı. Polis, 8’i silah taşıma gerekçesiyle olmak üzere 87 kişiyi göz altına aldı.
Fransa’da Çalışma Yasası Reformu’na karşı gösterilerin şiddet her eylemde biraz daha artıyor. Grevler Salı günü, yeni yasayla fazla mesaileri düşürülen yol işçilerinin ve uzun yol şoförlerinin eylemleri ile başladı. Akşam saatlerinde uzun yol çalışanlarına metro çalışanları eklendi.
Öğle saatlerinde CGT, FO, FSU, Solidaires, Unef, UNL ve FIDL sendikalarının çağrısı üzerine çalışanlar ve öğrenciler yasanın geri çekilmesi amacıyla 6’ıncı kez yürüyüş düzenledi. Tüm Fransa’da gerçekleşen gösterilere, polise göre 68 bin, sendikalara göre ise 220 bin kişi katıldı.
Hollande uyardı, çalışanlar dinlemedi
Gösterilerin hedefi Cumhurbaşkanı François Hollande, Europe 1 Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Pek çok hükümet bu baskı yüzünden vazgeçti. Ama ben vaz geçmeyeceğim. Yeterince konuştuk, düzeltmeler yaptık. Reformist sendikalar ve sosyalistlerin çoğunluğu bu reformu destekliyor. Ülke için gerekli olan bu reform geçecek" diye konuştu.
Ancak göstericiler de Hollande kadar kararlıydı. Paris'teki gösteriler saat 14.00'te Ulusal Meclis’in hemen yanındaki Ecole-Militaire'den başladı. Yaklaşık 55 bin kişinin katıldığı Paris’teki gösteriler, Denfert-Rochreau Meydanı’nda son buldu. Ancak meydana gelindiğinde, siyah giyimli bir grup genç havuz gözlüğü ve maskeler takarak, polise “SS polisi, Nazi işbirlikçisi faşist polis“ gibi sloganlar atınca çatışmalar başladı.
Ülke genelinde 87 gözaltı
Göstericilerin sert cisimler atmasına, kask, kalkan ve gaz maskesiyle bekleyen polisler yoğun dozda gaz bombası ile yanıt verdiler. Bir süre devam eden şiddetli çatışmaların ardından Paris’te 8’si silah bulundurmaktan 12 gösterici göz altına alındı.
Paris dışında, Nantes, Rennes, Toulouse, Lyon kentlerinde de büyük gösteriler düzenlendi. Nantes, Lyon ve Rennes kentlerinde de polisle yer yer çatışmalar oldu. Ülke genelinde göz altına alınan göstericilerin sayısı 87’yi buldu.
Bu arada ülkedeki grev çağrısına, Çarşamba sabahından itibaren demiryollarında çalışanlar da katılacak. Metro ve tren hatları, hızlı trenler ve banliyö trenleri çok az sayıda işleyecek. Çarşamba sabahından itibaren ülkede ulaşım felç olacak. Grevler Cuma gününe kadar sürecek. Demiryolu grevleri Euro 2016 karşılaşmalarının son bulacağı 11 Temmuz'a kadar belirli aralıklarla tekrar edecek.
Polisler de yürüyor
Bu arada, gösterilere sert müdahalesi nedeniyle eleştirilen Fransız polisi de yarın greve çıkıyor. Polis, özellikle CGT sendikasının kendileri aleyhinde hazırladıkları afiş ve göstericilere "orantısız şiddet kullandıkları" yönündeki suçlamalarını protesto edecek.
Sendikalar: "Zorla geçirilmesi kabul edilemez"
Force Ouvriere Sendikası Genel Sekreteri Jean-Claude Mailly, "Hükümetin gözünü ve kulağını açmak istiyoruz" dedi. Mailly, Cumhurbaşkanı Hollande'ın derhal kendilerini kabul etmesi çağrısı yaparak, "Bütün çalışanlar bu yasaya karşıyken, yasayı zor kullanarak 49/3 ile geçirmek kabul edilemez" diye konuştu. CGT Genel Sekreteti Philippe Martinez de, “Eğer hükümet sesimizi duymamakta kararlı ise biz de her defasında daha güçlü bağırırız” diye konuştu.
Şimdi, hükumet Çalışma Yasası Reformu’un Senato gündemine alacak. Ama çalışanlar da daha güçlü bir gösteri için hazırlanıyor. Ülkede ikinci büyük gösteri dalgası 19 Mayıs Perşembe günü gelecek. Göstericiler bu sefer de Nation Meydanı'ndan Place d'İtalie'ye yürüyecekler. (Amerika'nın Sesi)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.