Sona eren Frankfurt Uluslararası Kitap fuarında Türk standları vatandaşların akına uğradı. Çok sayıda kitap meraklısı, satın aldıkları yazarların eserlerini imzalatma imkanı bulunca büyük sevinç yaşadı.
Almanya'nın Frankfurt kentindeki 61. Uluslararası Kitap Fuarı'nın son günü Türk standları çok sayıda kitap meraklısı Türk vatandaşımızın akınına uğradı.
Kitap meraklıları Türkiye Ulusal standında kitap satışı yapan sahibi Tahir Hacıkadir'in olduğu Türk Kitabevi'nden aldığı kitapları yazarlara imzalatma imkanı buldu. Özellikle son romanı Umut'un kapış kapışa gittiği eserin yazarı Ayşe Kulin vatandaşlarımıza saatlerce kitabını imzalayıp okurların sorularını yanıtladı.
2008 yılında 'Nefes Nefese' romanıyla Avrupa Jewisch Komitesi en iyi roman ödülününü sahibi olan Ayşe Kulin, 'hayat akan bir sudur' dediği Umut kitabının çok rağbet görmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.
Yazarlarla sohbet
Fuarın açılışından beri Türkiye Ulusal Standı'nda çok sayıda yazarın düzenlediği okuma etkinliklerine son gün de devam edildi. Etkinliğe büyük ilgi gösteren okurlar, hem yazarların eserlerinden bölümler dinlediler, hem de sevdikleri yazarlarla sohbet etme fırsatı da yakaladılar.
Frankfurt'ta çocuklar dinliyor
“Frankfurt'ta Çocuklar Dinliyor etkinliği çerçevesinde ilk olarak Mevlana İdris Akal okurlarıyla biraraya geldi. Fuarda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Mevlana İdris Zengin, “Ters adam adlı romanından pasajlar okudu. Çocuk eğitiminde kitabın önemli bir yer teşkil ettiğini dile getiren gençlik ve çoçuk kitapları yazarı Zengin “çoçuğunuza vereceğiniz iyi seçilmiş kitaplarla onun gelişmesinde en önemli katkıyı sağlarsınız" dedi.
Etkinlik çerçevesinde programda yer alan ikinci yazar Aytül Akal'ın okuma etkinliği ise işleri dolayısıyla Türkiye'ye erken dönmesi nedeniyle gerçekleşmedi
Şiir gibi İstanbul
Türkiye Ulusal Standı'ndaki son etkinlikte ise İstanbul ve İstanbul edebiyatı konuşuldu. 'İstanbul bir masaldı' romanının yazarı Mario Levi ile 'Babil'de Aşk İstanbul da ölüm' romanın yazarı İskender Pala'nın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe rahatsızlığı nedeniyle araştırmacı-yazar Beşir Ayvazoğlu katılmadı.
İskender Pala, İstanbul'un bir şiir gibi olduğunu vurgulayıp, İstanbul'da yaşayıp da İstanbul'u yazmayan yazar olmadığını belirtti. “İstanbul üzerine şiirleri üst üste koysanız ciltler dolusu bir külliye oluşur diyen Pala tarihte Kubbeler şehri İstanbul'u ziyaret etmek için turlar düzenlendiğini, gemilerin İstanbul'daki o muhteşem görüntü ve zevk ve mutluluk veren güneşin doğuşu ve batışını izlemek için yolcuları İstanbul önlerindeki denizlerde beklettiklerini söyledi.
"İstanbul yazarı besler"
İstanbul'un Türk Edebiyatı'nda pek çok yazara esin kaynağı olduğunu belirten Mario Levi "İstanbul'un en önemli duygusu hüzündür. İstanbul muhteşem geçmişi olan tarihi yanında hüzün veren dokusuyla da yazarı çok besler. İstanbul bırakın üzerine yazılan şiirlerini, romanlarını hikayelerini. Sadece bu eserlerin ismini saysamaya başlasanız saatler hatta günler sürebilir. 2 bin 700 yıllık tarihi olan İstanbul tarihine son günlerde ihanet edilmektedir. Dünyanın en güzel kenti olan İstanbul için yazan yazarlar şehri ile bir çeşit derin ilişki kurmuşlardır. Örneğin ben kadıköylü olarak dünyanın en güzel güneş batışını izleme mutluğunu yaşıyorum" dedi.
Türklerin ilgisi var ama...
Frankfurt Uluslarası Kitap Fuarı'na vatandaşlarımız ilgi gösterirken, genel olarak ziyaretçi sayısında düşüş görülmekte.
İlk dört gün içinde Türkiye'nin onur konuğu olduğu geçtiğimiz yıl 236 bin 244 kişi fuarı gezerken, Çin'in onur konuğu olduğu bu yıl ise 227 bin 164 kitap meraklısı fuarı ziyaret etti. 2008 yılına göre 3 bin 584 daha az kişinin ziyaret ettiği kitap fuarın 2008 yılında toplam 299 bin 112 ziyaretçi vardı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.