Merkezi Bağdat hükümeti ile petrol paylaşımı ve ülke yönetimi konusunda yaşanan kriz devam ederken, Kürt hükümeti kendi petrol boru hattını kurmakta kararlı olduklarını açıkladı.
Irak petrol rezervleri bakımından dünyanın dördüncü ülkesi olarak önem kazanıyor. Merkezi hükümet hidrokarbür rezervlerinin kendi tekelinde olmasını istiyor. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi'nin yabancı petrol şirketleri ile yaptığı anlaşmaları tanımıyor. Kürtler, işletme hakkının Saddam rejiminin Mart 2003'te devrilmesi ardından oluşturulan Anayasa'da güvence altına alındığını belirtiyor.
Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Hewler'de düzenlenen bir basın toplantısında "Biz kendi petrol boru hattımızı istiyoruz" dedi. Hawrami, boru hattının şu an inşa halinde olduğunu söyleyerek, "Bitene kadar devam edeceğiz" diye ekledi.
Geçtiğimiz Aralık ayına kadar Kürt bölgesinden gelen petrol Bağdat üzerinden geçiyordu. Ancak üretimi günde 200 bin varil brüte çıkan petrol akışı, Şii Nuri El Maliki hükümeti ile petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle durdu.
Bu gelişmelere paralel olarak Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi arayışı başladı. Bunlar arasında önemli bir enerji ortaklığı için bir yıldan beridir görüşmeler yapıldığı belirtiliyor.
Petrol konusundaki gelişmeler Bağdat'ı da rahatsız ediyor ve Türkiye ile olan ilişkileri doğrudan etkiliyor. ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin, Salı günü yaptığı ve Ankara ile gerginliğe neden olan açıklamasında bu konuya ilişkin ifadeler de vardı.
Petrol konusundaki bu anlaşmazlığı "bölünme tehdidi" olarak gören Ricciardone, "Türkiye ve Irak, ilişkilerini en iyi hale getiremezse daha da kötü sonuçlara yol açabilir. Daha şiddetli çatışmalar olabilir, başka güçler devreye girebilir. Irak’ı bütün olarak görmek gerekir. Petrol ve gaz çıktılarını dünya piyasalarına eriştirebilmek önemli. Irak’ın tümünde geliştirilmeli. Biz Türkiye’nin, Irak’ın petrol ve gazının yüzde 20’siyle değil bütünüyle ilgilenmesini arzu ediyoruz. Türkiye’nin aynı zamanda Hürmüz Boğazı’na alternatif sunmasını istiyoruz. Türk ürünlerinin tüm Irak piyasasına ulaşmasını isteriz" dedi.
Merkezi Bağdat ile Hewler arasında uzun süreden beridir petrol ve Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgeler konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Anayasa'da Kerkük'ün geleceği bir referanduma bağlanmasına rağmen bugüne kadar bu konuda da bir gelişme yaşanmadı. Merkezi Bağdat hükümetinin geçen yıl Eylül ayında Kerkük'te Dicle Operasyon Gücü'nü kurmasıyla birlikte gerginlik tırmandı. Peşmerge güçleri de Kerkük'e yığıldı.
Petrol anlaşmaları konusunda da Bağdat'ın tehditlerine rağmen yabancı şirketler Kürdistan ile anlaşmalarını sürdürüyorlar. Amerikalı ExxonMobil ile Fransız grup Total gibi petrol devleri Kürdistan Bölgesi ile anlaşma yaptılar.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.