ETA daha önce iki kez ateşkes ilan etmiş ancak daha sonra silahlı eylemlerine devam etmişti. Örgüt, bu ateşkes kararının daimi mi geçici mi olduğunu belirtmedi.
Video kaydında, bir ETA bayrağının önünde oturan üs maskeli militan görülüyor.
Açıklamayı okuyan militanlardan biri, ETA'nın neden şiddete başvurduğunu anlatıyor ve sonlara doğru, örgütün artık amaçlarına barışçıl ve demokratik yollardan ulaşmak istediğini söylüyor.
BBC Madrid muhabiri Sarah Rainsford, bu açıklamın örgüte baskıların arttığı bir dönemde geldiğine dikkat çekiyor.
Örgütün lider kadrosundan birçok kişi tutuklanmış, Bask bölgesindeki siyasi partiler de ateşkes çağrılarını yoğunlaştırmıştı.
Muhabirimiz bu açıklamanın 40 yıldır süren sorunun çözümünün başlangıcı veya silahlı mücadelede yeni bir ara olabileceğini söylüyor.
İspanyol hükümeti, Bask bölgesinin bağımsızlığı için savaş veren örgütle ancak şiddetten vazgeçmesi ve silah bırakması koşuluyla görüşebileceğini söylüyordu.
ETA'nın 40 yıldır süren saldırılarında şimdiye kadar 820'den fazla kişi öldü. Örgütün açıklamasına henüz İspanyol Hükümeti'nden bir tepki gelmedi.
Hükümet'le ETA arasında 2006 yılında yapılan ve ülkede büyük tartışma yaratan görüşmeler, ETA'nın Madrid Havaalanı'da düzenlediği bombalı saldırıyla çökmüştü.
BBC
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.