Esad yönetimi reform adımları kapsamında Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı el Hasaka kentinde nüfus sayımı yapmak için komisyon oluşturdu
Suriye resmi haber ajansı el Sana'dan edinilen habere göre, Suriye'de 1962 yılı nüfus sayımıyla ilgili sorunun çözüm önerilerini inceleyecek komisyon oluşturuldu.
Cumhurbaşkanı Esad ulusal birliği koruma kapsamında, 10. Ulusal Kongrenin Haseke ilindeki 1962 yılı nüfus sayımı ile ilgili soruna ilişkin çözüm önerilerinin uygulanmasını inceleyecek bir komisyon kurulması yönünde direktif verdi.
Komisyonun çalışmalarını 15 Nisan 2011 tarihinden önce bitirip uygun kanun metninin hazırlanması amacıyla Cumhurbaşkanı Esad’a sunması öngörülüyor.
Suriye'de 1962'den bu yana 300 bini aşkın Kürdün kimliği elinden alınmış durumda.
350 BİN KÜRT KİMLİKSİZ
Mazlum-der Suriye raporuna göre, Suriye'de Kürtlere karşı çeşitli siyasi sosyal ve kültürel baskılar bulunmaktadır.
Kürtlere yönelik uygulanan kimlik ayrımcılığı ise tarihsel anlamda sorunun çözümünü daha da zorlaştırmaktadır. Suriye'de yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Kürt'ten 350.000'den fazlası ülke vatandaşı sayılmamakta ve kendilerine verilen kimliklerde yabancı diye gözükmektedirler.
Bu statüye sahip olan Kürtlerin seçme-seçilme, mülk edinme, devlet dairelerinde memur veya işçi olarak çalışma, devlet hastanelerinde tedavi görme ve seyahat etme gibi hakları mevcut değildir. "Ecanib" statüsünde olan Kürtler resmi nikâhla Suriye vatandaşlarıyla evlenemedikleri gibi, dini nikâhla yaptıkları evlilikler sonucu doğan çocuklar "Ecanib" statüsünden bile sayılmamakta ve "Maktumin" (kayıt dışı) statüsünde gözükmektedirler. "Maktumin" statüsünde olanların ise hiç bir kimlik kartları olmadığı gibi, nüfus kütüklerinde haklarında hiçbir bilgi yoktur. "Maktumin" statüsündeki çocukların okullara kayıt yaptırabilmesi için siyasi şubeden izin almaları gerekmektedir.
İzin alma süreci ise çok meşakkatli olduğundan bu statüdeki çocuklar arasında okula gitme oranı çok düşüktür. Bu da, devletin Kürtleri eğitimsizleştirme politikalarından biridir. Ülkede Kürtler arasında "Ecanib" ve "Maktumin" statüsünde olanların toplam sayısı 350.000'i aşmaktadır.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.