Suriye hükümetinin, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'a 10 Nisan'a kadar askerlerini geri çekmeye söz verdiği bildirildi.
BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye'ye ilişkin 6 maddelik barış planının uygulanmasıyla ilgili olarak BMGK'ya video konferans yoluyla bilgi verdi.
BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, basına kapalı yapılan toplantının ardından basına bilgi verdi.
Rice toplantıda, Annan'ın Suriye yönetimiyle olan görüşmelerinde, durumun aciliyetini vurgulayarak Suriye yönetiminin halkın yaşadığı yerlerden askerlerini geri çekmesini, ağır silah kullanmayı bırakmasını istediğini bildirdiğini belirtti.
Rice, Annan'ın, Suriye dışişleri bakanının dün kendisine bir mektup gönderdiğini ve mektupta ''Suriye ordusunun 1 Nisan'dan itibaren askerlerini çekmeye başlayacağını, ağır silah kullanmayı bırakacağını ve 10 Nisan'da da halkın yaşadığı yerlerden askerlerini çekmeyi tamamlamış olacağını bildirildiğini'' söylediğini kaydetti.
"ABD OLARAK SÖZLERE BAKMAYACAĞIZ"
''Sayın Annan, ideal olarak bu tarihin 10 Nisan'dan önce olmasını istediğini belirtmiştir. Sayın Annan, Suriye hükümetinden artık halkın yaşadığı yerlere girmeyip buralardan derhal çekilmesini istediğini, Suriye hükümetinin de bu sözü kendisine verdiğini bildirdi" diyen Rice, şunları da söyledi.
''Ancak şimdi gerçekçi olursak, şu an ABD büyükelçisi olarak konuşuyorum, son aylarda sözlerin verildiğini ve tutulmadığını gördük. Şiddeti bırakma sözlerinin verilmesinin ardından şiddetin daha da yoğunlaştığını gördük. O yüzden ABD olarak sözlere bakmayacağız, kanıt sözlerde değil uygulamada olacak. Şüphe duyuyoruz ve şiddetin azalması yerine yeniden tırmanmasından korkuyoruz. Kesinlikle bunun böyle olmamasını umut ediyoruz, Suriyeli yetkililerin önkoşulsuz taahhütlerini yerine getirmesini umuyoruz."
PLANIN KALANI
Ayrıca, "Sayın Annan bu konu dışında 6 maddelik planın diğer kısımlarının uygulanmasıyla ilgili detaylı bilgiyi çok yakında Suriye hükümetinden almayı beklemektedir'' şeklinde konuşan Rice verdiği diğer bilgiler şöyle:
— Annan'ın yardımcısı Nasır El Kidva'nın Suriyeli muhalif gruplarla görüştü ve onlardan da, Suriye yönetiminin ateşkesi uygulamasının ardından 48 saat içinde kendi faaliyetlerini durdurmaları istendi.
— Kofi Annan'ın verdiği bilgiye göre, bu hafta kendi ekibinden uzmanlarla BM'nin barışı koruma operasyonlarından sorumlu biriminde görevli yetkililerden oluşan bir heyet Suriye'ye gidecek ve durumu oradan takip edecek. Heyet olası bir gözetleme ve denetleme misyonu için hazırlık yapacak. (Rice, BM'nin olası gözetleme ve denetleme misyonuyla ilgili sorular üzerine, bu konuda BM'nin barışı koruma biriminin bilgi vermesinin daha sağlıklı olacağını söyledi.)
— Annan, BMGK'dan 10 Nisan tarihini desteklemesini ve durumun aciliyetini göz önüne alarak olası bir BM misyonunu planlamaya başlamasını istedi.
— Toplantıda BMGK'nın tüm üyeleri özel temsilci Annan'a tam desteklerini ifade ettiler ve 6 maddelik planın tümünün derhal uygulanması çağrısında bulundular.
— BMGK'nın bazı üyeleri önümüzdeki günlerin Suriye hükümeti tarafından ülkede şiddeti artırmak için kullanılmasından endişe duyduklarını, bu anlamda Suriye hükümetinin iyi niyeti konusunda şüphe duyduklarını ifade ettiler.
— BMGK üyeleri, Suriye'de şiddetin durması sağlanırsa Sayın Annan'ın BM misyonu konusundaki planınını da düşünme konusunda istekli olduklarını söylediler.
— ABD Suriyeli muhaliflere yardımı 25 milyon dolara çıkaracak. Ayrıca muhalefete iletişim malzemeleri gibi 'öldürücü olmayan yardım' sağlamaya başlayacak.
SURİYE'DEN AÇIKLAMA
Bu arada Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi'den de açıklamalar geldi.
Suriye hükümetinin Kofi Annan'ın 6 maddelik barış planına ilişkin misyonuna bağlı olduğunu belirten caferi, ''10 Nisan'ı kim önerdi?'' sorusu üzerine, bu tarihin Annan ile Suriye dışişleri bakanının mutabakatı olduğunu belirtti.
Suriye hükümetinin, ülkesinin egemenliğine saygı duyularak 6 maddelik planın uygulanması yönünde taahhütte bulunduğunu yineleyen Caferi, ''Ancak Sayın Kofi Annan'dan ve BMGK'nın bazı üye ülkelerinden, diğer taraftan da (Suriyeli muhalefet) de bizim gösterdiğimiz taahhüde karşı aynı taahhütte bulunmasını sağlamalarını istiyoruz. Herkes bu planı uygulamaya yönünde taahhütte bulunmazsa plan uygulanamaz. Şiddetin durması için Kofi Annan'dan silahlı gruplara sponsorluk eden ve silah veren diğer taraflarla da temasa geçmesini istiyoruz'' dedi.
6 maddelik planın uygulanması yönünde ön koşul ileri sürmediklerini belirten Caferi, Kofi Annan'ın planının tek madde değil 6 plan olduğunu anımsatarak, ''Sayın Annan'la ve onun teknik ekibiyle tüm 6 maddeyi çalışıyoruz'' ifadesini kullandı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.