Danıştay'a saldırı davası ile birleştirilen 1. Ergenekon davasına devam ediliyor. Bugünkü duruşmada sanık Alparslan Arslan, mahkeme başkanıyla tartıştı. Arslan'ın Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevki istendi.
Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci "Ergenekon" davasının 107. duruşması başladı.
Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Alparslan Arslan, duruşma başlamadan önce diğer sanıklarla birlikte salona alındı.
Dikkat çeken tavırlarıyla işaret parmağını uyarı şeklinde etrafa sallayarak giren Arslan, yerine oturduktan hemen sonra dışarı çıkmak istediğini söyledi ve dışarı çıkarıldı.
Arslan, Mahkeme heyeti yerini aldıktan sonra tekrar salona getirildi. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, "hasta olduğunu ve dışarı çıkmak istediğini" ifade eden Alparslan Arslan'a yerine oturmasını söyledi.
Sol eli cebinde olan Arslan'ın rahat tavırları dikkati çekti.
Mahkeme Başkanı Şengün ile Alparslan Arslan arasında geçen diyalog şöyle:
Arslan: Hastayım, oturamıyorum. Anladınız mı? İçeride yatıyorum, uzanıyorum.
Şengün: Otur
Arslan: Ben defalarca dilekçe yazdım. Hastayım.
Şengün: Nedir hastalığın, 50 tür hastalık var.
Arslan: Beyinsel problemlerim var. Sana ne?
Şengün: Otur, ne konuşmak istiyorsan söyle.
Arslan: Sen kimsin ya?
Şengün: Otur yerine
Arslan: Oturmuyorum.
Şengün: Elin nerede?
Arslan: Size mi kaldı bu memleket? Oturmuyorum.
Şengün: Otur.
Arslan: Oturmuyorum.
Şengün: Otur.
Arslan: Oturmuyorum.
Şengün: Oturtun onu!
Arslan: Çoluk çocuk sahibi adamsın. Yüzlerce insanı doldurmuşsun buraya hepsi hasta. Bırak gitsin.
Şengün: Otur.
Arslan: Hastayım, oturamıyorum. Kes kafamı at gitsin.
Şengün: Oturtun
Bunun üzerine Alparslan Arslan, bir jandarma görevlisi tarafından oturtuldu ve jandarma görevlisi eliyle Arslan'ı kalkmaması için tuttu.
Alpaslan Arslan bundan sonraki süreçte de sık sık ayağa kalmak istedi fakat salondaki askerler tarafından engellendi.
Lavaboya gitmek için askerler eşliğinde salondan ayrılan Alpaslan Arslan, 10 dakika sonra yine askerler eşliğinde salona döndü.
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gidiyor
Oturumun açılmasının ardından mahkeme başkanı ile salonda oturup oturmama konusunda polemik yaşayan Alparslan Arslan'ın kendi talebi üzerine Silivri Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
Yapılan muayenenin ardından da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevkine karar verilen Alpaslan Arslan'ın sevkinin gerçekleşmesi için Silivri Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu kararı bekleniyor.
"İfadeler uydurduğunu söylüyor"
Duruşma başlamadan önce de tutuklu sanıklardan Doç. Dr. Emin Gürses salonda bulunan basın mensuplarına, üçüncü Ergenekon iddianamesinin gizli tanığı 'Anadolu' olduğu iddia edilen Doç. Dr. Ümit Sayın'ın sağlık durumunun iyi olmadığını belirterek, "Bir Cumartesi gidip ifade verdiği söyleniyor. Onunla ben ilgileniyorum, aleyhime ifade veriyor. 'Niye verdin?' diye sorunca da 'Bunları uydurdum' diye yanıt veriyor. Çocuk zaten hasta hastaneye kaldırılması lazım. Hastaneye gidiyoruz. Doktorlar biz Ergenekon sanığıyız diye kelepçelerimizi açtırmadan muayene ediyorlar. Yanımızda gaspçılar bulunuyor. Onların kelepçesi açılıyor. Bizimkisi açılmıyor" dedi.
Duruşmada, İP Genel Başkan Yardımcısı, Talat Paşa Komitesi Genel Sekreteri ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever savunmasını tamamladı.
İlsever'in emniyet ve savcılık ifadelerinin okunmasının ardından duruşmaya 13.30'a kadar ara verildi. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde İlsever'in çapraz sorgusuna geçilecek.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmaya, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 33 tutuklu sanıktan 28'i katıldı. Duruşmada, tutuksuz sanıklar Güler Kömürcü Öztürk ve Ferit İlsever de hazır bulundu.
Kilit isimlerden Osman Yıldırım önceki gün "Cumhuriyet gazetesine bombalı saldırıyı ben yaptırdım. Pişman değilim" şeklinde ifadesi vermişti.
Salı günkü duruşmada, tutuklu Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül, sanık Alparslan Arslan'ın aracında bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü araç tanıtım kartının gerçek olup olmadığı, gerçekse kime ait olduğu hususunun ilgili yerlerden sorulmasını istemişti.
Birinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Ümit Sayın da bir dilekçe vererek, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle duruşmalardan muaf tutulmasını istemişti.
Bugün aralarında bu taleplerin de olduğu istemlere ilişkin kararların açıklanması bekleniyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.